Gyárfás
18 °C
35 °C

Tényleg van víz a Marson

2008.07.31. 22:52
Van víz a Marson - jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondán egy fagyott talajminta felhevítése után vízpára keletkezett.

"Van vizünk" - közölte a NASA által szervezett tájékoztatón , az Arizonai egyetem kutatója. Most sikerült első ízben megérinteni és "megízlelni" a marsi vizet, fogalmazott William Boynton.

A Phoenix a vörös bolygó északi pólusának fagyott talajából vett mintát robotkarjaival. A mintákat ezután felhevítette, s az így keletkező gázokat elemezve vízgőz nyomaira bukkantak.

A szenzációs bejelentést magyarázva a tudós felidézte, hogy "a vízjég jelenlétére utaló jeleket láttak már a Mars körül keringő Odyssey űrszonda megfigyeléseiben". Később látták az eltűnő jég nyomát a Marson május végén landolt Phoenix önjáró laboratórium egyik mintájáról készült fotókon.

A Jezero-kráterbe nyíló deltatorkolat képe

A víz jelenlétéből a kutatók arra következtetnek, hogy egykor szerves élet is lehetett a bolygón. Mint azt Peter Smith, a Mars-misszió tudományos kutatóinak a vezetője elmondta, korábbi elemzések már kimutatták többféle tápanyag, például nátrium, kálium, magnézium jelenlétét a marsi talajban.

Ezek az emberi testben is megtalálhatók, és fontosak az élet kialakulásához. "Egyelőre azonban nincs bizonyítékunk szerves szénvegyületek jelenlétére" - mondta.

A kutatók most megpróbálják felgöngyölíteni a marsi jég képződésének folyamatát, hogy kiderítsék, volt-e valaha folyékony formában víz a bolygón, lehetővé téve akár kezdetleges létformák - mikroorganizmusok - kialakulását.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, az eredeti határidőhöz képest öt hónappal - szeptember 30-ig - meghosszabbították a Mars-kutató programot. A hosszabbítás kétmillió dollárral drágítja meg a Phoenix küldetésének eddig 420 millió dollárra rúgó költségét