Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Tizenegy éves napciklus indult

2008.01.07. 17:04
Egy új, 11 éves napciklus első napfoltja jelent meg az északi féltekén, jelentette be az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézete (NOAA). Az új napciklus földi hatásaira csak két-három éven belül kell számítanunk.

Kálmán Béla, az MTA Debreceni Napfizikai Obszervatóriumának tudományos tanácsadója szerint a napfoltok az intenzív mágnesesség területei. A foltcsoportok északi, vagy a déli mágneses polaritásúak, és ennek az iránya két napciklus között megváltozik. "Innen lehet biztosan tudni, hogy kezdetét vette az új napciklus. Ezt eredetileg fél-egy évvel korábban vártuk" - fogalmazott. A 11 éves ciklusból 3-4 évig a napfolttevékenység intenzitása fokozatosan növekszik, majd a maximumot elérve csökken. Az alacsony napfolttevékenység időszakában is azonban előfordul évente egy-egy napkitörés.

"Az idén, de talán a következő évben sem észlel a Föld sokat az új ciklusból, mert a napfolttevékenység jelenleg a minimumon van. 2010-2011-re várható a napfolttevékenység maximuma. Az, hogy milyen intenzitású lesz a ciklus, csak a periódus első egy-két évében derül ki, annak alapján, hogy milyen gyorsan növekszik a napfolttevékenység" - mondta Kálmán Béla.

Azt azonban nehéz megjósolni, hogyan alakul a napfolttevékenység. "Ahogy az időjárás esetében nem tudjuk jóval előre pontosan megjósolni annak alakulását, azt, hogy mennyire lesz forró a nyár, vagy hideg a tél, hanem csak közvetlenül néhány napra előre mondják meg a szakemberek, hány fokra lehet számítani, a napfolttevékenységnél is csak akkor, amikor már közvetlenül benne vagyunk a ciklusban" - mondta, majd hozzátette egy-két év múlva a napkitörés elsősorban a műholdas összeköttetésben okozhat zavarokat, így a GPS-re, a távközlésre lesz hatással.