A NASA eladja használt űrrepülőit

2008.12.18. 10:58
A NASA múzeumokban vagy iskolákban látná szívesen nyugdíjba küldött űrrepülőit. A szállításuk nem lesz egyszerű, sem olcsó.

A jelenlegi tervek szerint az amerikai űrhivatal 2010 őszén nyugdíjba küldi űrrepülőflottája megmaradt darabjait, hogy a 2020-ra kitűzött új holdraszálláshoz, majd az azután következő Mars-expedícióhoz már új generációs űrhajókat használjon (persze ez még változhat, ha az Obama vezette új kormány másképp dönt). A NASA most bejelentette, hogy a három űrrepülőt, a Discoveryt, az Atlantist, és az Endeavourt legszívesebben múzeumokban vagy iskolákban látná, miután már nem használja tovább azokat. Az űrhivatal kikötötte, hogy kizárólag zárt, légkondicionált helyiségben lehet majd tartani a járműveket.

Az Atlantis és az Endeavour

Hogy mennyibe fog kerülni egy űrrepülő, arról egyelőre nem árultak el részleteket, de csak a szállítási költséget minimum 42 millió dollárra becsülik. Hatmillió dollárba kerül csak az, hogy az űrrepülőt elszállítsák a legközelebbi repülőtérig, majd előkészítsék arra, hogy feltegyék egy teherszállító gépre. A logisztika azért bonyolult, mert az az űrsiklókat nem szerelik szét a szállításhoz: komppal viszik a repülőtérig, majd egy speciálisan átalakított repülőgéppel a célállomásra.

A három űrrepülőből egy már megtalálta új gazdáját, és a washingtoni Smithsonian Institution's National Air and Space Museumban lesz kiállítva; a másik kettő még eladó. Az űrrepülők fő hajtóműveit külön csomagban ajánlják 400 és 800 ezer dollár közötti áron (szállítási költségek nélkül).  • Tippek
  • Hírek