Árpád
-2 °C
4 °C

6400 embert bocsát el a NASA

2008.04.01. 12:50
A kiöregedett űrsiklóflotta 2010-ben várható nyugdíjazásával a kiszolgáló személyzet feleslegessé válik, így a Cape Canaveral-i űrközpont és a New Orleans-i karbantartó üzem dolgozóinak nagy részét elbocsátja a NASA.

Az amerikai űrügynökség jelenleg 18500 főállású, és közel 40 ezer külsős, szerződéses munkatárssal dolgozik.

Az évtizedek óta repülő űrsiklók utóda az Orion űrhajócsalád lesz, ami jelenleg a tervezés fázisában van, és ha minden jó megy, az első tesztrepülése 2012-ben lesz, embert pedig a 2014 szeptemberére kitűzött repülésen fog először szállítani (a további tervek: 2015-ben az Altair automata leszállóegység Holdra szállítása, 2019-ben holdraszállás, 2020-tól a Mars-expedíció előkészítése).

Mivel a tervek szerint négy évig nem indul amerikai űrhajó az űrbe, a Kennedy Űrközpont személyzetét a mostani 8000-ről három év alatt 1600-ra csökkentik, majd az Orion első útjára visszahizlalják 3800-ra.

A NASA tanulmánya szerint az elbocsátás előtt álló 6400 dolgozóból nagyjából háromezret valamilyen átképzés után továbbra is foglalkoztatni tud az űrügynökség, 1600-at pedig a nyugdíjazás ment meg a munkanélküli sorstól.

A bejelentés nagy viharokat kavart az amerikai közéletben. Bill Nelson, floridai demokrata szenátor a Bush-kormány elhibázott lépésének tartja az elbocsátásokat, és azt nyilatkozta a Tampa Bay Newsnak, hogy bárki is lesz a következő elnök, az első intézkedései között kellene a NASA leépítését megállítania. Dave Weldon, republikánus képviselő a szenátusban azt javasolta, hogy tízmilliárd dollárral toldják meg a NASA költségvetését (ami jelenleg évi 16 milliárd), hogy lecsökkentsék azt az időt, amíg az amerikai asztronauták orosz segítségre szorulnak az űrutazások során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?