g
Gusztáv
3 °C
7 °C

Megvan az ókorban észlelt szupernóva

2006.09.27. 16:00
Kínai asztronómusok időszámításunk szerint 185-ben fényes égi jelenséget figyelhettek meg. A fény nem mozgott, így üstökös nem lehetett, és nyolc hónap alatt teljesen elhalványult. A Houhanshu krónikában feljegyzett jelenségről azóta tudjuk, hogy szupernóva-robbanás volt - most már talán azt is, hogy melyik.

Az Utrechti Egyetem csillagászai egy eddig 10000 évesnek vélt szupernóva-törmelékről, a buborékszerű RCW 86-ról állítják azt, hogy azonos lehet a 185-ben észlelt csillagrobbanás maradványaival. A Kentaur csillagképben található törmelék akkor lett gyanús, amikor a tudósok újra megvizsgálták a NASA Chandra és az Európai Űrügynökség XMM-Newton röntgenműholdjaival.

Az RCW 86 maradványai a robbanás hatalmas erejének köszönhetően terjeszkednek az űrben. A kutatók a törmelékfelhő egyes pontjaira koncentrálva, azok sebességéből és a jelenség méretéből saccolták meg a kozmikus buborék korát. Az új számítások szerint a szupernóva-robbanás nagyjából 2000 éve történhetett, és mivel a helyszín is megegyezik a Houhanshu iratokban leírtakkal, feltételezhető, hogy i.sz. 185-ben a kínai asztronómusok az RCW 86 keletkezésének voltak szemtanúi.

Az RCW 86 (fotó: NASA, ESA)
Csillaghalál
A Napunkál nagyobb, legalább nyolcszor akkora tömegű csillagokat életük végén összeroppantja hatalmas gravitációjuk, majd a csillag maradványai szétszóródnak az űrben. A szupernóvarobbanásként ismert jelenséget erős fény kíséri, a csillag egy rövid ideig még a saját galaxisánál is fényesebben világíthat. Tejútrendszerünkben pl. 1054-ben történt szupernóvarobbanás, a felrobbant csillag Rák-ködként ismert maradványai ma is megfigyelhetők az égen.

A korábban kalkulált 10000 évhez képest 8000 éves eltérést a buborék szokatlan viselkedésével magyarázzák a kutatók. Úgy gondolják, a csillagszél nevű sugárzás egy bizonyos irányba tömörítette a törmelék egy részét, sűrű gázhéjat képezve. "Elképzelésünk szerint a robbanás lökéshulláma lassabban mozgatja ennek a héjnak egyes területeit, az RCW 86 más részei viszont sokkal nagyobb sebességgel terjeszkednek" - mondta Jacco Vink, az utrechti csillagászcsapat vezetője a space.comnak. - "Ez okozhatta az eltérő számítási eredményeket."

A jelenséget Vinkék most tovább vizsgálják, hogy megbizonyosodjanak teóriájuk helyességéről, egyúttal azt is szeretnék megállapítani, hogy mekkora energiamennyiség szabadult fel a csillagközi tűzijátékban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!