Ödön
1 °C
11 °C

A Szputnyik miatt nyerte az Egyesült Államok a hidegháborút

2007.10.04. 13:50
Ha a Szovjetunió nem nyeri meg az űrverseny első csatáját, talán ma nem lenne NASA, nem lenne DARPA és nem az amerikaiak nyerik a hidegháborút. A Szputnyik-pánik hatására megújították oktatási rendszerüket, dollárszázmilliókat pumpáltak a tudományba és végül olyan versenyre kényszerítették a Szovjetuniót, amit az nem nyerhetett meg.

"Bip-bip-bip". Az 1957. október 4-én fellőtt orosz műhold, a Szputnyik-1 állandó pityegése szinte pánikszerű, a Pearl Harbor-i támadás óta nem tapasztalt rettegésbe taszította az amerikaiakat. Pedig a pityegés nem tűnt túl veszélyesnek.

Az viszont annál inkább, hogy az addig technikai felsőbbrendűségűk megnyugtató tudatából arra kellett ébredniük, hogy a szovjet tudomány immár konkrét fenyegetést jelent. Ha a szovjetek "képesek egy 83,6 kilogrammos »holdat« előre meghatározott pályára állítani 900 kilométerre az űrben, akkor már nincs messze az a nap, amikor a világ bármelyik pontjára pusztító rakétatölteteket tudjanak célba juttatni" - írta például a Chicago Daily News a szputnyik kilövését követően. "Most nem kevesebb a tét, mint a túlélésünk" - fokozta tovább a pánikot Mike Mansfield szenátor, és akkoriban még adtak a szenátorok szavára.

A közvélemény sokkjára jellemző, hogy a kilövés után pár órával a hírről a rádiókból, tévékből értesülő, korábban nem tájékoztatott amerikaiak milliói másztak fel házaik tetejére az eget kémlelni. Látszólag egyetlen ember maradt nyugodt, az elnök, Dwight D. Eisenhower.

Eisenhower, bár négy nappal a kilövés előtt folyamatos őrjáratozásra utasította az amerikai stratégiai bombázóhaderőt, öt napig még csak nem is nyilatkozott az ügyben, október 9-én is csak szűkszavúan gratulált. De a sokkhatás végül már az ő intézkedéseiben is megmutatkozott.

Ehhez persze az is kellett, hogy miközben az amerikaiak a saját, másfél kilós műholdjuk, a Vanguard fellövésével bajlódtak hiába, az oroszok egy hónappal az első után fellőtték a második, még nagyobb szputnyikot, benne a szerencsétlen Lajka kutyával, ami nem élte túl az utazást. Ekkor már senki sem gondolhatta, hogy véletlen szerencséje volt a szovjeteknek.

A szovjetek meg azt nem gondolhatták, hogy korai űrsikereik mekkora hatással lesznek Amerikára. Az űrversenyt ezután a nemzethalál elkerüléséért vívó amerikaiak jelentős, teljes jövőbeni fejlődésüket meghatározó lépéseket tettek. Először is átalakították oktatási rendszerüket, nagyobb hangsúlyt helyezve a tudományok és a matematika oktatására. Dollárszázmilliókkat költöttek diákhitelekre, tudományos ösztöndíjakra és laboratóriumi berendezések beszerzésére.

Az űrverseny két kihívására - az űr meghódítására és a védelmi problémák megoldására - válaszul pedig két központi szervezetet, a katonai fejlesztéseket összefogó Fejlett Védelmi Kutatások Intézetét (DARPA), illetve a Nemzeti Űrkutatási Hivatalt (NASA) hívtak életre. A NASA munkáját ismerjük. Bár az első embert még az oroszok juttatták az űrbe, a Holdat már az amerikaiak hódították meg elsőként.

A DARPA munkája rejtélyesebb, de az amerikai katonai fejlesztéseket mostanában élő adásban, bevetés közben figyelhetjük meg - és a DARPA felel az Echelon lehallgatóprogramért is.

Az amerikaiak tehát a szputnyikra válaszul a szovjetek számára elérhetetlen pénzösszegeket kezdtek önteni űrprogramjukba, amit jelentős tudományos háttérrel is megtámogattak. A szovjetek pedig belekényszerültek a versenybe, ahol diktálni már nem sokáig tudtak. Amikor pedig Ronald Reagan a nyolcvanas években meghirdette űrfegyverkezési programját, a Szovjetunió nem bírta tovább a versenyt. Előbb kelet-európai hódításait kellett feladnia, majd maga is feloszlott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?