Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Elloptak egy bolygót

2005.10.18. 10:38
Egy spanyol csillagász a Google-n keresztül megtalálta az amerikai CalTech kutatóinak a Santa nevű kisbolygóról gyűjtött adatait, és napokkal a hivatalos bejelentés előtt magának követelte a dicsőséget.

Csaknem akkora, mint a Plútó, sőt egy Rudolph nevű saját holdja is van a Santa nevű kisbolygónak. A Naprendszer külső határainál keringő szikla a nemrégiben felfedezett Xenával együtt felkerülhet a bolygók listájára.

Minden csillagász hasonló felfedezésről álmodik, viszont a Santa esetében két kutatócsoport követeli magának a dicsőséget. Az új kisbolygó lassan a tudomány egyik alapvető konfliktusának, az információszabadság és a szerzői jog küzdelmének jelképe lesz, írta a Der Spiegel.

Először gratulált

A California Institute of Technology (CalTech) kutatói Michael Brown vezetésével 2004 decemberében fedezék fel az új kisbolygót. Hónapokon keresztül figyelték a Naprendszer ezen kies részén átvonuló világos objektumot.

Amikor azon voltak, hogy nyilvánosságra hozzák eredményeiket, villámcsapásként érte őket a hír, hogy Spanyolországban, az andalúziai asztrofizikai intézetben Jose-Luis Ortiz kutatócsoportja megelőzte őket. Brown e-mailben gratulált kollégáinak.

Aztán balhézott

Nem sokkal később viszont kétségei támadtak. Túl lazán kezelte volna a kutatási eredményeit? Az amerikai csillagászati társaság lapjában július 20-án röviden leírta az általa megfigyelt égitestet, és azon a kódnéven nevezte, amelyet a megfigyelési naplójában is használt.

Ez a napló pedig szabadon olvasható volt az interneten. A találékony kutatóknak csupán a "K40506A" kódnevet kellett a Google-be hajítani, hogy eljussanak Brown teleszkóprendszerének honlapjára (SMART). Itt pedig megtudható volt, az ég mely szegletét vizslatják éppen a CalTech kutatói.

Mást nem érdekelt az oldal

A SMART üzemeltetői mit sem tudtak arról, hogy az adatok szabadon hozzáférhetők, írta a Los Angeles Times. A szerver logfájlainak kiértékelése viszont megmutatta, hogy az egyetlen számítógép, amely az oldal iránt érdeklődést tanúsított, azonos volt azzal, amelyet Ortiz saját bejelentésének közzétételére használt.

A tudományos körökben mindmáig ismeretlen Ortiz az amerikai lapnak elismerte, hogy valóban letöltötte az adatokat, de csak egy nappal azelőtt, hogy az új bolygó szenzációját szétkürtölte. Vagyis csak azt akarta megvizsgálni, hogy a konkurencia is ugyanazt az objektumot figyeli-e.

Nem elképzelhetetlen, hogy a saját eredményeit akarta megerősíteni, vagy hogy a letöltött adatok nyomán jött rá az általa véletlenül megörökített objektum jelentőségére. Az viszont nem kérdéses, hogy etikai vétséget követett el, amikor amerikai kollégái adatait nem nevezte meg a forrásai között.

A Google használata nem hack

A megszégyenített Brown ezt nem hagyta annyiban. A kisbolygókutató központnak (Minor Planet Center) írt levelében azt követelte, hogy Ortizt büntessék meg. "Követelem, hogy Ortiztól és kollégáitól hivatalosan vegyék el a felfedezést, és a nemzetközi csillagászati unió állásfoglalásban ítélje el a viselkedését" - írta Brown.

Ortiz a Los Angeles Times-ban védte az eljárását. "Ha valaki a Google-t használja az elérhető adatok összeszedésére, és így eljut egy nyilvános weboldalra, az teljesen legális. Semmi köze a hackeléshez, kémkedéshez vagy hasonlóhoz" - mondta a spanyol kutató.

Ortiz ezen kívül kritizálta Brown titkolózó stratégiáját, mivel az amerikai kutató az eredményeit nem továbbított nyomban a hasonló felfedezéseket rendszerező Minor Planet Centernek. Brown ezzel szemben az internet veszélyeire figyelmeztetett. Szerinte az eset felrázhatja a kutatókat.

Nincs több kukkolás

Időközben Jose Carlos del Toro Iniesta, Jose-Luis Ortiz főnöke azt nyilatkozta, hogy a jövőben Brownt tüntetik fel a Santa felfedezőjeként. A témában nincsen semmiféle vita, Ortiz pedig elismeri, hogy a Brown-féle csapat találta meg elsőként az objektumot.

A felfedezéshez használt chilei teleszkóprendszer szervereit időközben biztosították, és a keresők, köztük a Google már nem vehetik fel belső oldalait a találataik közé.