Valér
-1 °C
0 °C

Újra elhalasztották az Atlantis startját

2006.09.08. 17:41
Volt már villámcsapás, közelgő vihar és apró meghibásodás – most egy üzemanyagszenzor miatt kellett elhalasztani az amerikai űrsikló eredetileg augusztus 27-re tervezett indítását.

Sokadszorra halasztotta el péntek délután az amerikai űrhivatal az Atlantis eredetileg augusztus 27-re tervezett startját. Először a kilövőállást ért villámcsapás és a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont felé közelgő Ernesto trópusi vihar, később műszaki problémák miatt nyilvánította túl kockázatosnak a startot a NASA.

A vihar elmúltával szerdán csütörtökre, majd nem sokkal később péntekre halasztották az indítást. A NASA péntek délelőtt még úgy gondolta, az egyik üzemanyagszenzor meghibásodása ellenére útnak indítja az Atlantist.

Hiba hiba hátán

Pénteken a visszaszámlálás közben derült ki, hogy nem működik az űrsikló külső üzemanyagtartályának hidrogénszintjét mérő érzékelők, az úgynevezett ECO-szenzorok egyike, ezért kevesebb mint egy órával a háromnegyed 6-ra tervezett start előtt, magyar idő szerint 16 óra 54-kor az űrhivatal az újabb halasztás mellett döntött – a legénység hat tagja már az ülésekbe szíjazva várta a startot, amikor Mike Leinbach indítási igazgató lefújta a visszaszámlálást.

Legközelebb szombaton próbálkozhat utoljára az Atlantis, magyar idő szerint délután 17 óra 14 perckor. Az időjárási viszonyok valószínűleg ugyanolyan kedvezőek lesznek, mint pénteken voltak – a meteorológusok továbbra is 70 százalék körüli esélyt adnak rá, hogy a rossz idő nem szól majd közbe.

Ha viszont szombatra sem sikerül megjavítani a hibás szenzort, az Atlantis legközelebb október 26-án, illetve 27-én próbálkozhat újra. Arról sem az űrhivatal, sem az orosz kollégák, a Roszkoszmosz képviselői nem nyilatkoztak, mi lesz, ha szombaton mégis sikerül útnak indítani az amerikai űrsiklót. Ebben az esetben ugyanis az amerikai küldetés egybeesne az Orosz Szojuz TMA-10-es repülésével, de mivel két jármű egyszerre nem dokkolhat a nemzetközi űrállomáson, elképzelhető, hogy tumultus alakul ki az ISS körül. A Roszkoszmosz vezetői korábban azt mondták, szeptember 6-ig indulhat úgy az Atlantis, hogy a két küldetés semmiképpen ne zavarja egymást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!