Piroska
-2 °C
5 °C

Kínai űrhajó indult a kozmoszba

2005.10.12. 07:13
Sikeres startot követően szerdán reggel útnak indult az a kínai űrhajó, amely immár másodszor visz embert, ezúttal kettőt a kozmoszba. A Sencsou-6 a Góbi sivatagból indult és öt napot tölt a világűrben. A kilövést az állami tévé élőben adta, pontosan huszonnégy órával a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának ülése után.

Fellőtték helyi idő szerint szerda kora reggel azt a kínai űrhajót, amely immár másodszor visz embert, ezúttal kettőt a világűrbe.

Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség jelentése szerint a Sencsou-6-ot (Shenzhou) a Góbi sivatagból indították útnak, és öt napot tölt a világűrben. Ez az első alkalom, hogy Kína egyszerre két űrhajóst juttat a kozmoszba. Korábban az Új Kína arról számolt be, hogy a fellövést október 13-ra tervezik.

A startot élőben közvetítette a pekingi állami televízió, hogy ily módon biztosítsák a szükséges nyilvánosságot, elsősorban a külföldi média számára. Az űrhajót szállító hordozórakéta - mint a televízió jelentette - a rendkívül hideg idő ellenére minden probléma nélkül emelkedett a magasba. Alig fél órával a start után az űrhajó rendben rátért a tervezett földkörüli pályára.


Klikk a képre!

A fedélzeten a kínai légierő két korábbi pilótája tartózkodik, a 40 éves Fej Csun-lung (Fei Junlong) és a 41 esztendős Nie Haj-seng (Nie Haisheng). Kiszivárgott értesülések szerint elsődleges feladatuk az, hogy mindvégig az űrhajó belsejében maradva tudományos kísérleteket folytassanak.

Emberrel a fedélzetén az első kínai űrhajó 2003 októberében indult a világűrbe. Jang Li-vej (Yang Liwei) akkor 21 és fél órát tartózkodott a világűrben, miközben tizennégyszer kerülte meg a Földet, ahová a korábbi pilóta nemzeti hősként tért vissza.

Kína az egykori Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadikként küldött saját területéről és saját űreszközeivel embert a kozmoszba.

Megfigyelők szerint a mostani űrhajó fellövése nem véletlenül követte huszonnégy órával a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának ülését, amely jóváhagyta az új ötéves gazdasági tervet.

A Sencsou-6 űrhajó - mint szakértők közölték - négy hajtóművel rendelkezik, s az az egykori szovjet Szojuz-modell, 9,2 méter hosszú, nagyobb teljesítményre képes, továbbfejlesztett változata.