Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Súlytalanságban grimaszol Simonyi

2007.02.27. 16:16
Charles Simonyi, a Microsoft egykori vezető szoftverfejlesztője az űrutazása való felkészülés legjaván már túl van, most már csak néhány szimulációs gyakorlaton kell részt vennie. A képeken Simonyi a súlytalanság állapotában grimaszol.

Simonyit valószínűleg április 7-én lövik fel két hivatásos orosz űrhajós, Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov társaságában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről indul a világűrbe, Szojuz űrhajóval. A magyar származású szoftverfejlesztő másfél héttel ezelőtt utazott el a Moszkva melletti Csillagvárosba, ahol különféle gyakorlatokon vett részt két társával együtt. Az AFP alábbi felvételei az egyik súlytalansági tréningen készültek február 26-án, egy orosz IL-76 MDK repülőgép fedélzetén.


Katt!

Mint azt korábban megírtuk, az űrhajó legénysége két héttel az indulás előtt utazik Bajkonurba. Simonyi most készül azokra a tudományos kísérletekre is, amelyeket az ISS fedélzetén végez majd, és keményen tanul oroszul, hogy értse a különféle közléseket, dokumentumokat, fényjelzéseket és műszerfeliratokat.

Drága móka az űrséta

Simonyi nem léphet ki az űrbe, mert az űrsétára sokkal komolyabban fel kell készülni, ráadásul az űrállomás erőforrásaiból túl sokat kellene elpazarolni rá. Tett viszont egy virtuális űrsétát, az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) houstoni központjában, így megismerhette az ISS felépítését.

Simonyi magyar gyermekrajzokat, két kedvenc könyvét, és még néhány személyes tárgyat, köztük az útlevelét viszi magával tíznapos űrutazására. Az útlevélbe pecsétet ütnek majd az ISS-en. A gyermekrajzokat az űrállomáson kézjegyével látja el, majd visszahozza őket az alkotóknak, a Magyar Vöröskereszt által szervezett verseny győzteseinek. A két könyvet fennhagyja az ISS-en, egy űrkönyvtár alapítására.

Az egyik kötet Goethe Faustja, amely Simonyi szerint az "emberiség egyetemes könyvtárába" tartozik. A másik könyv, amelyet magával visz az ISS-re, az amerikai Robert A. Heinlein tudományos-fantasztikus regénye, a The Moon Is a Harsh Mistress (A Hold szigorú nevelőnő). A regény egy holdbéli börtöntelep lakóinak a földi uralommal szembeni felkeléséről szól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!