Valter
16 °C
31 °C

Október elseje óta nem mozdul a Spirit

2004.10.07. 10:17
A Spirit nevű Mars-járó irányító és kormányzó rendszere október elsején meghibásodott, jelentették a NASA munkatársai. A robot azóta nem mozdult, írja a Space.com.
Az űrügynökség közleménye szerint a robot jobboldali és bal hátsó kerekei "a hónap első napja óta nem működnek és nem képesek az irányításra." A NASA mérnökei már vizsgálják az ügyet, megpróbálják kidolgozni a lehetséges megoldásokat. Az egyik lehetőség szerint kikapcsolják a két sérült keréken a fékeket, és ezáltal biztosítják a jármű továbbhaladását. A Spirit így - bár korlátozott formában - de újra működőképes lesz, és folytathatja az útját.

Az elemző teszteket kedden elvégezték, és az adatok meg is érkeztek a Földre, nyilatkozta Rick Welch, a Mars-járó projektmenedzsere a pasadénai Jet Propulsion NASA laboratóriumban.

Kiiktatják a fékeket

A kerekeket blokkoló fékek kiiktatása lenne az egyik megoldás, azonban az elemzések szerint ez nagyon kockázatos vállalkozás. "Akkor választjuk ezt a megoldást, ha nem látunk más lehetőséget a javításra. A fékek kioldásának egyik módja, hogy egy paranccsal kiégetjük a fékekhez tartozó biztosítékokat, azonban ebben az esetben ezeket a fékeket a továbbiakban nem lehet használni" - mondta Jim Erickson, a roverprojekt vezetője.

A fékek nélkül ez a két kerék a kisebb emelkedőkön és lejtőkön kipördülhet, így a járművet eltérítheti a tervezett irányból. Erickson szerint bizonyos szinten ezeket a problémákat minimalizálni lehet. "A többi keréknél, a jármű baloldali, illetve jobb hátsó részén a fékek továbbra is működnek, és majd igyekszünk kisebb távolságokat haladni a járművel" - fogalmaz.

Álldogál és vizsgálódik

A Spirit 3,6 kilométert tett meg a Marson, és éppen a Columbia dombon járt, amikor a hiba jelentkezett. Októbber elseje óta emiatt egy helyben áll a jármű, de mivel robotkarjai és kamerái működnek, a továbbhaladásig is képes a kőzetek és a talaj vizsgálatára.

A Spirit januárban érkezett a Marsra, majd áprilisban szoftverfrissítésen esett át. Akkor háromszorosára növelték a naponta megtehető út hosszát.