Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Téves, hogy a NASA számítása téves

2008.04.17. 10:30
Mi is megírtuk a Potsdamer Neuerster Nachrichten hírét, miszerint egy német fiú bebizonyította, hogy sokkal nagyobb az esélye az Apophis nevű aszteroida becsapódásának, mint az a NASA gondolta, amit állítólag az űrkutatási hivatal is elismert. Ma tagadták ezeket az állításokat.

Téves a hír, hogy a NASA tévesen számította ki egy aszteroida és a Föld ütközésének esélyét, de egy 13 éves német fiú helyesre javította - állítja az amerikai űrhajózási hivatal. "Továbbra is fenntartjuk, hogy számításaink helyesek" - jelentette ki a NASA szóvivője.

Nem tévedtek

Azt, hogy a 13 éves német diák lepipálta a NASA-t, a Potsdamer Neuerster Nachrichten című német lap kürtölte világgá, hozzátéve, hogy a NASA el is ismerte tévedését és a gyereknek adott igazat, mi több, erről tájékoztatta az Európai Űrügynökséget.

A NASA cáfolta az újság állításait.

Az eredeti hír szerint a NASA százszorosan elszámította magát, kalkulációja alapján csupán 1 a 45 ezerhez a valószínűsége annak, hogy az Apophis nevű aszteroida a Földbe csapódik. A 13 éves potsdami fiú azonban arra jutott, hogy 1 a 450-hez az esély, mert ő belekalkulálta, hogy a Föld körül keringő műholdak valamelyikével ütközve 2029-ben módosulhat az aszteroida pályája, és emiatt a következő "körben" - amikor ismét földközelbe ér az aszteroida -, 2036-ban nagyobb eséllyel csapódhat a Földbe, pontosabban vízbe, az Atlanti-óceánba.

A NASA szerint változatlanul 1 a 45 ezerhez az esély, mert 2029-ben az aszteroida nem közelíti meg a földi műholdak legsűrűbb övezetét, ezért csekély az esély, hogy akár eggyel is ütközne, így pedig nem módosul pályája.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!