Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Mexikói piramis tetejéről üzennek a világűrbe

2006.10.11. 14:18
Október 25-én, a mexikói Teotihuacánból, egy piramis tetejéről lövik az emberiség lézerüzenetét a világűrbe. A digitális időkapszulához a Yahoo gyűjt anyagot.

A lézerüzenetet az ókori Közép-Amerika egykori központjából, a Teotihuacánban álló Nap piramis tetejéről lövik a földönkívülieknek, és ez nem vicc, nem is a legújabb scifi egymondatos összefoglalója, hanem a valóság.

Ülnek a piramis tetején

A lelkes résztvevők október tizedike óta gyülekeznek a világ minden tájáról Teotihuacánban, Mexikóvárostól nem messze, hogy kiválogassák azokat az emberre jellemző szövegeket, képeket, videó- és hanganyagokat, amiket digitalizálva a világűrbe juttatnak október 25-én.


Az esemény helyszíne, a Teotihuacánban álló Nap piramis

A projekt nem csupán néhány ufóhívő mosolyogtató próbálkozása, ugyanis a megvalósításban többek között a Yahoo internetóriás segédkezik. A cég Időkapszula programja 2006 őszén, október tizedike és november nyolcadika között, ahogy ők nevezik, "nagy szabású, elektronikus antropológiai projekt" keretében gyűjt össze mindent, ami 2006-ra jellemző. A képek, videók és hangfájlok tulajdonosai kiválasztanak a Yahoo szájtján egy szimpatikus fogalmat, mint szerelem, harag, szórakozás, remény, szépség, bánat és hasonlók és fizetnek azért, hogy a témához kapcsolódó képük, videójuk, hanganyaguk az időkapszulába kerüljön. Ők adakoznak a Yahoo-nak, a Yahoo pedig továbbadakozik hét rászoruló szervezetnek, amelyek között van békeaktivista, AIDS-kutató, művészeti, oktatási, esélyegyenlőségi, és szegénységség ellen küzdő is.

Jótékony kapszula

Az Időkapszulát elsősorban nem a földönkívüliek, hanem az eljövendő emberi generációk okulására szánták, de mivel az egész akció tulajdonképpen egy óriási jótékonysági program, kiváló PR-érzékkel a cég a mexikói alkalmat használta népszerűsítésre. Október 11-én két óráig összesen 3798 felajánlást kapott a cég. Az adakozók többnyire nők, a legtöbben 20 és 29 év közöttiek, a szerelem témájában szeretnek üzenni, kép formájában. Magyarországról eddig összesen három felajánlás érkezett.

Mielőtt a Yahoo a gyűjteményt november végén végleg a washingtoni Smithsonian múzeumba szállítaná, a digitalizált anyagok egy példányát kilövi az űrbe a mexikói Nap piramis tetejéről. A kivetítésről annyit közöl a cég, hogy az űrből is látható felületre sugározza a kapszula tartalmát. Garantálja, hogy minden - a Yahoo-nak küldött - üzenet az űrbe jut, de nem részletezi, hogy a kilövés technikailag mit jelent.

Volt már üzenet

Nem ez az első alkalom, hogy valaki idegenekkel próbálja felvenni a kapcsolatot. Az egyik első próbálkozás az 1970-es évek második felében történt, amikor Carl Sagan amerikai csillagász egy hangokból és képekből álló felvételt állított össze, amely többek között mariachi zenét és sumer nyelvű üdvözléseket is tartalmazott, és az üzenetet a Voyager űrszonda segítségével elküldte a világűrbe. Úgy tudjuk, eddig nem jelentkezett a becsületes megtaláló.