Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Javíthatatlan az amerikai űrruha

2004.05.27. 13:59
Az űrállomáson dolgozó két űrhajós szíve szerint ragaszkodott volna az amerikai űrruhákhoz, mert így az ISS amerikai részén, a munkálatokhoz közelebb eső zsilipet használhatták volna.
A nemzetközi űrállomáson (ISS) dolgozó orosz-amerikai legénység nem tudta megjavítani az egyik amerikai gyártmányú űrruha hűtési rendszerét. Ezzel a felszerelés használhatatlanná vált: nem lehet benne űrsétát tenni.

Korábban azt remélték, hogy Gennagyij Padalka és Michael Fink képes lesz a június 16-ra tett űrsétáig megjavítani az űrruhát, emlékeztet a MosNews híroldal.

Eldugult hűtés

Az űrhajósok a múlt héten fedezték fel, hogy buborékok keletkeztek a ruha hűtési rendszerének csöveiben. A buborékok eltávolítására kipumpálták a vizet a csövekből, de visszatölteni már nem tudták, jelentette be a NASA oroszországi szóvivője, Szergej Puzanov.

A biztonsági előírások alapján az amerikai űrruhákat félévente átvizsgálásra vissza kell hozni a Földre. Mivel az amerikai űrsiklók még nem szállhatnak fel, nincs lehetőség visszahozni az űrruhákat az ISS-ről.

Bevárják a szállítmányt

A NASA hétfőn elismerte, hogy egyetlen használható amerikai űrruha van az űrállomáson. Így a legénységet arra utasították, hogy a Progressz teherűrhajóval érkező orosz Orlan-M űrruhákat használják a tervezett külső munkálatoknál.

A két űrhajós szíve szerint ragaszkodott volna az amerikai űrruhákhoz, mert így az ISS amerikai részén, a munkálatokhoz közelebbi zsilipet használhatták volna.

Az Orlan-M szkafanderekben viszont az orosz oldalon kell kimászniuk, mivel az orosz űrruhák kommunikációs rendszere nem kompatibilis az amerikai zsilip berendezéseivel.

Jön a Progressz

Az ISS-en esedékes kritikus javítás az űrállomás törzsének energia-elosztóját érinti. A berendezés április 21-én, az új legénységérkezése napján hibásodott meg. A kiesés átmenetlieg megbénított egyet az ISS négy giroszkópja közül.

A javításhoz szükséges felszerelés a kedden fellőtt Progressz teherűrhajó 2566 kg-ot kitevő rakományában utazik. Az automata egység várhatóan csütörtökön, magyar idő szerint nem sokkal 16 óra előtt dokkol az űrállomáson.

Parkol a másik

A Progressz indítása előtt egy nappal az ISS Zvezda moduljáról egy ugyanilyen teherűrhajót kapcsoltak le. Ezt az egységet az űrállomástól biztonságos távolságban parkolták le. A következő 10 nap során az orosz mérnökök a fedélzeti berendezések adataiból azt kívánják kideríteni, hogy ilyen félreállított űrhajó alkalmas-e mikrogravitációs kísérletek elvégzésére. A kiszolgált Progresszt június 3-án irányítják a légkörbe, és hagyják megsemmisülni.