Gusztáv
3 °C
6 °C

Űrsétát vehetnek a gazdagok

2006.07.24. 12:40
Új szolgáltatással rukkolt elő az űrturistákat szállító vállalat. A Nemzetközi Űrállomásra utazó gazdagok ezentúl extra tizenötmillió dollárért másfél órát sétálhatnak a világűrben. Feltéve, hogy alkalmasak rá.


Megéri?
Bejelentette a Space Adventures, hogy az űrturisták szkafandert öltve kiléphetnek a világűrbe. Ehhez a repülés húszmillió dolláros alapdíján felül további tizenötmillió dollárt kell befizetniük, és ezért a pénzért kilencven percen át lebeghetnek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) falain kívül, egy orosz "idegenvezető" űrhajós társaságában. Az ISS nagyjából ennyi idő alatt repüli körbe a Földet, tehát az űrsétálók a bolygó minden egyes részletét kitűnően láthatják.

Kemény képzés

Eddig az űrturisták tíz napot tartózkodtak az űrben, a sétálni kívánó űrhajósoknak azonban legalább tizenhat napot el kell tölteniük az ISS-en. Emellett különleges kiképzést kell kapniuk. Az oroszországi Jurij Gagarin központban a hat hónapos alapkiképzésen túl további 190 órás edzésen kell részt venniük, amelyen többek között az űrruha használatát ismerhetik meg alaposabban, illetve víz alatti szimulációkban ki is próbálhatják a használatát. Persze így sem lesznek olyan képzettek, mint egy valódi űrhajós, mert nem kell megtanulniuk szkafanderben kalapálni meg csavarozni.


Bandzsidzsamping
Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz emberes űrutakkal foglalkozó részlegének a vezetője elmondta, hogy alaposan megfontolták az űrséta bevezetését. A jelentkezőknek nemcsak egy hosszabb edzésprogramon kell részt venniük, de a fizikai és pszichológiai tesztjeiken meg kell felelniük. Ráadásul még az összes feltétel teljesülése esetén sem garantálják, hogy az illető kimehet az űrbe. Nincs séta, ha az veszélyeztetné az űrállomás legénységét, vagy magát az űrturistát.

Holdra mennek

Eric Anderson, a Space Adventures vezérigazgatója a BBC-nek elmondta, hogy már vannak jelentkezők, akik leghamarabb 2007-ben vagy 2008-ban repülhetnek föl az űrállomásra. A következő évben egyébként a Space Adventures még tovább menne, és százmillió dollárért Hold körüli utazást is nyújtana.

Már három civil felfedező volt a világűrben a Space Adventures segítségével: elsőként az amerikai Dennis Tito 2001-ben, utána a dél-afrikai Mark Shuttleworth 2002-ben, tavaly pedig a szintén amerikai Gregory Olsen ment fel. Most egy japán vállalkozó, Daisuke Enomoto készül a szeptemberi küldetésére, jövő tavasszal pedig a magyar származású Charles Simonyit lövik fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!