Űrporszívó

2000.06.20. 14:04
Az űrporszívó nem port, és még véletlenül sem űrport szív. Feladata a Föld körül keringő szemét eltávolítása, melyeket a korábbi űrmissziók hagytak maguk után. A kisebb-nagyobb alkatrészek, kesztyűk, fémszilánkok és festékdarabok ugyanis igen komoly károkat képesek tenni az arra járó járműben, vagy személyben.
Kellemetlen érzés lehet, ha a végtelenről mit sem sejtő földi halandó fejére esik egy frissen materializálódott bálna, vagy egy cserepes virág. Igaz, ezen tárgyak űrbeli előfordulása csak Douglas Adams fantáziájában létezik, ám rajtuk kívül még elég sok apró dolog kellemetlenséget okozhat. A korábbi missziók során űrben hagyott kisebb-nagyobb alkatrészek, kesztyűk, fémszilánkok és festékdarabok igen komoly károkat képesek tenni az arra járó járműben, vagy személyben.

Egy misszió egymillió dollár körüli összegből megvalósítható

Egy-egy ilyen ,,kis darab bármi" körülbelül 30.000 km/h sebességgel száguld a légkörön kívül, súrlódás hiányában. Ezért akár egy kis fémdarab is olyan károkat tud okozni, mint egy szolid kamion 100 km/h sebességgel ütközve. Az ilyen szemét már 40 éve gyűlik a Föld körül, és igazán eljött az ideje annak, hogy valaki kitakarítson.

Egyszer a MIR-ből is űrszemét lesz
A brit illetőségű Surrey Satellite Technology (SST) ezen a problémán dolgozva fejlesztette ki Snap névre keresztelt nano-műholdját. A műhold több szempontból is érdekes, először is nagyon kicsi, legalábbis eddigi társaihoz képest, másrészt a kifejlesztése gyors volt és olcsó, ami minden szempontból ellenállhatatlanná teszi egy csillagközi nagytakarítás kivitelezésénél.

Magát a prototípust kilenchónapnyi munkával fejlesztették ki a tudósok. Az SST elnöke szerint ezzel a géppel drasztikusan csökkenthetik az űrkutatások költségeit. Elképzelhető, hogy egy-egy misszió egymillió dollár körüli összegből megvalósítható legyen. Igaz ez csak a műholdakra áll, embereket az űrbe juttatni még mindig igen komoly összegbe kerül.

A legfontosabb kelléke a kamera

A fejlesztők igen büszkék művükre, mivel az jól sikerült. A kicsiny műhold csupán hat kilogramm tömegű, ami lényegesen megkönnyíti a fellövését is, hiszen egy-egy kilövésnél minden dekagramm-többlet súlyos összegekbe kerül. A briteknek sikerült lekörözni amerikai vetélytársaikat is, legalábbis állításuk szerint. Az USA-ban szintén folytak hasonló fejlesztések, de az SST mindenkit megelőzve rukkolt elő műholdjával, amely technikailag is fejlettebb, mint bárki más fejlesztése - állítják a mérnökök. Dr. Underwood, az SST vezetője szerint sikerült megépíteni a legkifinomultabb nano-műholdat.

A Snap-1 feladata lesz az űrben keringő szemét begyűjtése és megsemmisítése. A műholdat négy kamerával látták el, amelyeknek felbontása lehetővé teszi, hogy a legapróbb darabkákat is megtalálja. A navigációban segíti egy miniatűr GPS, egy hajtómű és egy pozicionáló. De a legfontosabb kelléke mégis a kamera marad, ami arra is alkalmas, hogy más objektumokról információt gyűjthessen, így talán például kémműholdról is kideríthet egy-két dolgot.

Az azonosítás után a műhold megközelíti, majd lelassítja olyan sebességre, amivel a szemét a légkörbe kerülve elég. Sajnos maga a szonda sem kerülheti el sorsát, és szintén elég a légkörbe kerülve, de a mérnökök szerint a 150 000 dolláros darabonkénti ár még így is nagyon megéri, hiszen töredéke a hagyományos műholdak árának.

Első kilövés június 28-án

A Snap jelenleg még befektetőre vár, de a fejlesztők optimisták, hiszen nagy szükség lesz takarítóbrigádokra az űrben. Jelenleg arra számítanak, hogy a nagyobb biztosítótársaságok érdeklődését keltik fel, olyanokét, amelyek a nagy űrbefektetéseket biztosítják, mint például a nemzetközi űrállomást.

Az első prototípust a Snap-1-et június 28-án lövik fel Oroszországból, egy kínai mikro-műhold és egy orosz katonai műhold társaságában. A tervek szerint 650 kilométerrel a felszín felett fogja megkezdeni munkáját, melynek eredményétől függ - valószínűleg - a jövője.  • Tippek
  • Hírek