Az Atlantis kabinjában: Aki négyezer órát repült

2011.07.06. 13:03

Az utolsó űrsiklóküldetés pilótája Douglas G. Hurley ezredes, aki ugyan megjárta már az űrt, de egyetlen missziójával mégiscsak ő a legénység benjáminja - már csak azért is, mert ő a legfiatalabb a csapatban. És ő az egyetlen, aki nem utazott még az Atlantisszal.

Douglas Hurley (Fotó: Bill Stafford, NASA)
Douglas Hurley (Fotó: Bill Stafford, NASA)

Hurley gyerekkorában nem nagyon mozdult ki New York államból: 1966. október 21-én született Endicottban, de egy másik városban, Apalachinban nőtt fel, érettségijét pedig Owegóban tette le. Ezután a New Orleans-i Tulane Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1988-ben végzett általános mérnökként.

Ekkor már a tengerészgyalogság tagja volt, és nem sokkal később, 1989-ben Texasban megkezdte légi kiképzését, 1991-től pedig repülőgép-hordozókról is repült. Első komolyabb repüléseit egy F/A-18-val végezte, majd a kilencvenes években egyik kiképzőprogramot a másik után végezte el a tengerészgyalogság és haditengerészet különböző légitámaszpontjain. Úgy tűnik, Hurley bármit elvezet, amin van két szárny meg egy vezérsík: eddig több mint négyezer órát, vagyis több mint 166 napot repült 25 különböző repülőgéppel.

Douglas Hurley
Douglas Hurley

Hurley-t 2000 júliusában választották a NASA űrhajósprogramjába, a kjiképzés után pedig technikai feladatokat kapott. Dolgozott a landolást koordináló csapatban és a Columbia-tragédiát vizsgáló teamben is részt vett, de Csillagvárosban is járt, ahol az oroszokkal együtt képzett ki pilótákat.

Eddigi egyetlen űrrepülése tavalyelőtt nyáron esett meg az Endeavour fedélzetén. Az STS-127 legénységének tagjaként július 15-31 között segített a helyére szálltani és összeszerelni a japán Kibo kutatólaboratórium utolsó moduljait. A küldetés rekord volt az űrállomás történetében: korábban soha nem dolgozott egyszerre 13 ember az ISS-en. A munkálatokban öt űrügynökség űrhajósai vettek részt, a NASA mellett a japán, a kanadai, az európai és az orosz űrhivatal asztronautái.

Hurley házas, egy gyereke van. Szabadidejében gyakran vadászik és biciklizik, és ha csak teheti, NASCAR versenyekre jár.  • Hírek
  • Hírek