Gergely
4 °C
23 °C

Felbocsátáskor megsérült az Endeavour

2009.07.16. 06:35 Módosítva: 2009.07.19. 12:24
Szerda este fellőtték a floridai Cape Caneveral-i légitámaszpontról az Endeavourt, ami kilenc perccel később Föld körüli pályára állt. A felszállás közben készült felvételek visszanézésekor kiderült, hogy a külső üzemanyagtartályról 8-9 szigetelőhab-darab az indítás utáni 107. másodpercben leszakadt és az úrsikló testének vágódott.

Megsérült felbocsátáskor az Endeavour űrrepülőgép, közölte röviddel a szerdai start után az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Az űrsikló helyi idő szerint szerda este, pár perccel hat után indult útnak a floridai Cape Caneveral-i Kennedy-űrközpontból, és kilenc perccel később Föld körüli pályára állt

Az űrhajó külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera felvételén látszik, hogy a szigetelőburok néhány nagyobb megfagyott darabja nekicsapódott az űrhajó testének, károkat okozva benne. Egyelőre nem tudni, hogy milyen komolyak a károk.

A fellövés pillanata

Bill Gerstenmeier, a NASA műveleti főnöke közölte, hogy a szigetelőhab 8-9 darabkája az indítás utáni 107. másodpercben szakadt le a külső üzemanyagtartályról, legalább kétszer-háromszor az űrsiklónak csapódtak. Az űrhajó hasán, a hőszigetelő pajzson észleltek néhány horzsolást, de ezt kisebb sérülésnek látják. A cnet.com beszámolója szerint a fellövés felvételeit alaposan átvizsgálva legalább 15 levált darabot lehet megszámolni, ez pedig szokatlanul magas szám.

A NASA szerint az Endeavour legénysége alaposan átvizsgálja majd az űrhajó hővédő burkolatát is. Az asztronauták által készített felvételeket elküldik a Földre, hogy áttanulmányozhassák a NASA-szakértők.

debris01
debris02

Az űrkutatási hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy az Endeavour fedélzetén van javítókészlet, amelynek segítségével az űrhajósok még a hazatérés előtt helyrehozhatják a sérülést.

Gerstenmaier szerint amennyiben a kár helyrehozhatatlan, az asztronauták két-három hónapra átmehetnek a Nemzetközi Űrállomásra, amíg értük nem megy egy másik űrsikló.

Pára csapódik ki az űrsikló orránál

Az űrsikló startját június 13-óta ötször halasztották el műszaki problémák és rossz időjárási körülmények miatt. Első két alkalommal - még júniusban - a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást, majd az elmúlt öt napban háromszor késleltették a missziót a rossz időjárás miatt.

Ötször halasztották el a startot

Az űrrepülő fedélzetén hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - tartózkodik. Az Endeavour szerelő űrhajósai a tervek szerint ötször lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy összesen 32 és fél óra alatt kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán. Emellett karbantartási munkákat is végeznek az űrállomáson.

Az Endeavour űrmisszióját 16 naposra tervezik. Az űrsikló várhatóan két nap múlva, péntek este csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A dokkolást követően 13 ember lesz az űrállomáson, ahol soha ennyien nem tartózkodtak még egyszerre.

Az Endeavour hazatérését július 31-re tűzték ki. A legénységének egyik tagja, Tim Kopra nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja a március óta az űrbázison tartózkodó japán Vakata Koicsit.

Az Endeavour legénysége

A Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája óta mindig átvizsgálják az űrben az űrhajó burkolatát. Akkoriban üzemanyagtartályról levált habdarab a felszálláskor megrongálta az űrjármű szárnyát, negyven centis lyukat ütött rajta. Az űrhajó a sérülés következtében két héttel később a légkörbe visszatérve felrobbant.