Vazul
11 °C
25 °C

Ismét elhalasztották az Endeavour útját

2009.07.14. 09:03 Módosítva: 2009.07.14. 09:05
Már ötödször halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour űrrepülőgép indítását. Ezúttal is a kedvezőtlen időjárás miatt kell késleltetni az űrsikló útját.

A houstoni irányítóközpont a tervezett indítás előtt néhány perccel, helyi idő szerint hétfő este fújta le a startot, mert zivatarfelhők alakultak ki a floridai Cape Canaveral-i légitámaszponton lévő indítóállás közelében. „Az időjárás újra felülkerekedett” – üzente az űrsikló legénységének Pete Nickolenko, az indításért felelős NASA-illetékes.

Az Endeavour indulását egy hónapon belül már ötödször halasztják. Első két alkalommal – még júniusban – a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást. Szombaton, majd vasárnap ugyancsak a rossz időjárás akadályozta meg a felbocsátást. A NASA helyi idő szerint szerda este 6 óra 3 perckor próbálkozik ismét az indítással, és ha ezúttal sem sikerül, akkor valószínűleg július 27-re halasztják az űrmissziót.

Az űrrepülőn hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik majd a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Fő feladatuk az lesz, hogy kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán.