Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Megrongálták a szuperszámítógépet a betörők

2002.01.11. 16:24
A legdrágább brit kutatóintézeti szuperszámítógépet betörők tették használhatatlanná. A Durham intézetben elvesztek a számítógépes űrkutatás tavaly óta gyűjtött eredményei.
Súlyos veszteséget kénytelenek elkönyvelni a brit Durham's Institute for Computational Cosmology (ICC) kutatói. Nem elektronikus, hanem IRL betörés történt, és a vandál behatolók tönkretették a brit szigetek legdrágább kutatóintézeti számítógépét.

A pusztítás nyomán elvesztek fél év kutatási eredményei. A tudósok szerint az eset a világegyetem kutatását hónapokkal visszaveti. A betörők a 3 millió euro értékű, Cosmology Machine néven ismert szuperszámítógép 12 létfontosságú áramköri lapja közül négyet elloptak.

A számítógép 2001 júliusa óta működött, és másodpercenként 456 millió számítási műveletre volt képes. A betörés alkalmával eltulajdonított alkatrészek csak ebben a gépben használhatóak. A Cosmology Machine vandál megbontásával az utóbbi hónapok kutatási eredményei is elvesztek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?