Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Őssejtekből működő vese

2002.01.30. 18:52
A tavaly gyógyászati céllal embert klónozó Massachusetts-i Advanced Cell Technology biotechnológiai magánvállalat újabb szenzációs bejelentéssel állt elő: egy szarvasmarha-klón embrionális őssejtjeiből működő vesét hoztak létre, amely a klónozott állatba visszaültetve működni kezdett.
A kutatók első lépésben klónozták a kísérleti állatot: a hámsejtjéből nyert sejtmagot ültettek egy sejtmagjától megfosztott petesejtbe, amelyet ezután osztódásra késztettek.

Az állat ily módon létrehozott embrionális klónjából multipotens őssejteket nyertek, amelyekből laboratóriumi körülmények között, egy titokban tartott eljárással veseszövetet tenyésztettek egy vesealakú formán.

Az így létrehozott, a szarvasmarha-vesénél kisebb vesealakú szervek a sejtmag-donor szervezetébe ültetve vizeletet termeltek, vagyis normális veseként kezdtek működni.

Mivel a klónvese sejtjeinek örökítőanyaga ugyanabból az állatból származik, az ilyen szervek átültetésénél nem fenyeget az a veszély, hogy az immunrendszer kilöki a kapott szervet. Ha az eljárás emberben is működik, új vesére váró betegek ezreit mentheti meg.