Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Egyre erősebbek a hurrikánok

2005.08.17. 16:34
A trópusi viharok száma az elmúlt évtizedek során nem változott, puszító képességük viszont kétszeresére nőtt. Egy amerikai kutató szerint összefüggés van a viharok erőssége és a tengervíz hőmérséklete között.
Az elmúlt 30 év alatt a trópusi viharok pusztító képessége kétszeresére nőtt, miközben a tengervíz átlaghőmérséklete csak alig fél fokkal emelkedett. A két dolog között van összefüggés, állítja Kerry A. Emanuel, az amerikai MIT egyetem atmoszféra-kutatója, aki elméletét a Nature című brit tudományos folyóiratban ismertette.

A trópusi viharok tulajdonságait régóra vizsgálják és jegyzik. A szélerősségből és időtartamból kiszámítható, mekkora pusztításra képes a hurrikán vagy tájfun. A viharokat legpontosabban az Atlanti-óceán északi felén és a Csendes-óceán észak-nyugati részén naplózták. A hurrikánok gyakorisága nem változik, az egész Földön 90 trópusi ciklon szokott kialakulni évente.

Melegedő víz

Kerry Emanuel betáplálta modelljébe az 1950 óta nyilvántartott adatokat, és azt vette észre, hogy összefüggés van a viharok erőssége és a tengervíz hőmérséklete között. A forgószeleket a tenger és a vihar feletti levegő hőmérsékletkülönbsége hajtja, tehát ha melegebb a víz, jobban fúj a szél.

Az eddigi modellek arányos változásokkal számoltak, tehát az elmúlt 30 év félfokos vízhőmérséklet emelkedése a szélsebesség mintegy 3, a pusztító erő mintegy 10 százalékos növekedését prognosztizálták.

Ehelyett a feljegyzések szerint az elmúlt 30 évben az Atlanti-óceán északi részén dúló viharok közel kétszer olyan pusztítóvá váltak, a Csendes-óceán észak-keleti részén pedig kb. 75 százalékkal lettek károsabbak. Nem csak a szél lett ugyanis erősebb, hanem tovább is tartott a vihar.

Bizonytalan becslések

Emanuel elméletének azonnal akadtak támogatói és ellenzői. Kevin Trenberth, a coloradói nemzeti atmoszférakutató központban a viharok kinetikus energiáját vizsgálva hasonló eredményekre jutott.

Az elmélet ellenzői a kiindulási adatokkal kapcsolatban vetnek fel aggályokat. A viharok szelének sebességét szinte lehetetlen közvetlenül megmérni, s az évek során többször változott a becslési technika. Emanuel például a mérési-becslési módszerek eltéréseit kiegyenlítendő csökkentette az 1950-es és 1960-as évek számait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!