Friss kommentek

Harminc éve üresen pusztuló iskolát festett izgalmasra 12 építésziroda

tegnap, 07:34 Módosítva: 2018-10-22 11:40
4113
3 hozzászólás

A veszprémi Petőfi Színház épülete Medgyaszay István fő alkotása, mely a tervek szerint 2020-ra teljesen megújul. Ennek egyik fontos lépése, hogy megszabadítják a toldásoktól-foldásoktól, és egy csomó funkcióját pedig (raktár, irodák stb.) az utca túloldalán álló házba költöztetik. Ez utóbbi a századfordulón épült, harminc éve teljesen üresen álló egykori Iparostanoda.

Úgy döntöttek a város vezetői, hogy ha már az átalakítás miatt úgyis hozzá kell nyúlni az épülethez, előtte egy alkalomra megnyitják egy kiállásra a nagyközönség előtt. Eredetileg az iskola történetét szerették volna bemutatni a termekben, de azt végül elvetették. Ebben a témában nem volt annyi, hogy megtöltsék vele az épületet, helyette kitaláltak valami sokkal jobbat.

3 hozzászólás Tovább

Most még megnézhetitek a Csepel Művek makettjét!

október 18., 17:00 Módosítva: 2018-10-19 10:12
35
0 hozzászólás
A Kortárs Építészeti Központ Csepel Műveket bemutató kiállítása
A Kortárs Építészeti Központ Csepel Műveket bemutató kiállítása
Fotó: Schoff Gergely / Kortárs Építészeti Központ

Jó napot kívánok, folytatódik a lusta blogger programajánlója az Urbanistán. Bár magamhoz képest elég szorgalmas vagyok, továbbra sem bogarászok események után, de amit küldtök és témába vág, azt kiteszem. A jövő héten nem tudom, hogy leszek gép előtt és mennyi időm lesz ezzel foglalkozni, ezért most egy kis előzetest idepakoltam a következő etapból is. Na gyorsan kilövöm a posztot, aztán indulok is az elsőre, ami mindjárt kezdődik - találkozunk a Hello Woodban!

Szólj hozzá! Tovább

Bontással kezdték Rákóczi szülőházának helyreállítását

október 17., 05:51 Módosítva: 2018-10-19 12:03
284
7 hozzászólás

Borsiban – egy ugrásra Sátoraljaújhelytől, a szlovák oldalon – van egy régi épület. Nem túl látványos: kastélynak nem elég cifra, várnak nem elég monumentális. Egy kis mellékutcában van, egyik felén családi házak kertjei a szomszédai, a másikon már a faluvégi focipálya. Mégis, évente sok ezer ember kíváncsi rá és látogatja meg télen-nyáron.

Itt született ugyanis II. Rákóczi Ferenc.

Bár jelenlegi állapotában talán nem annyira hívogató, mint sok más társa szerte a Kárpát-medencében, a borsi kastély saját jogán is igen izgalmas épület. Ráadásul remekül lehet rajta tanulmányozni, mit tud tenni egy emlékhellyel a jó szándékú, ám dilettáns hagyományápolás (amire majd egy külön cikkben térek vissza). Most azonban jelentős változások kezdődtek a házon. Megindult az a helyreállítási munka, amit a tervek szerint 2020-ra fejeznek be. Ha elkészül, biztos egész más szemmel néznek rá azok is, akik nem tudják, mitől is olyan fontos ez a műemlék.

7 hozzászólás Tovább

Térképen a korabeli celebek lakhelyei

október 15., 09:57 Módosítva: 2018-10-15 22:08
480
1 hozzászólás

Tulajdonképpen egészen különös, hogy az embereket érdekli, hogy hol lakott ez vagy az a híres ember. Nem akarom magam sem kivonni a "pácból" persze: engem is érdekel. Pedig az esetek nagy többségében olyan házakban éltek mint bármelyikünk, és a legtöbb ilyen épületnek nincs is más nevezetessége, mint az, hogy az egyik lakásában egy filmszínész vagy egy fotós élt. (A nagy kivétel számomra persze az építészek otthona:  az mindig izgalmas, hogy ők milyen házat terveztek saját maguknak.)

Az Urbanistán is foglalkoztunk ilyesmivel: Kiss Eszter írt pár remek vendégposztot a témában. Mondjuk, hogy hol élt Füst Milán, vagy hogy melyik belvárosi házban tartotta a gazdája Kincsemet (plusz a gyönyörű titkos szeretőjét is).

Nos a téma nem csak őt izgatta, hanem a Lechner Tudásközpont munkatársait is, akik saját gyönyörűségükre, amolyan "love projektként" minden héten kiposztoltak a Facebookon egy-egy olyan házat, ahol valami híresség lakott egykor. Megemlékezve a személyről, meg persze az épületről is, ha már egyszer ez az alapvető profilja a szervezetnek. 

1 hozzászólás Tovább

Azért épült ide az Operaház, mert itt volt a legolcsóbb a telek

október 14., 06:10 Módosítva: 2018-10-16 10:42
1399
2 hozzászólás

Ferenc József egy feltétellel hagyta jóvá a budapesti Operaház megépítését: az nem lehet nagyobb a bécsinél. A legenda szerint, mikor a megnyitón meglátta a házat, így szólt:

Tényleg nem lett nagyobb. Csak azt felejtettem el mondani, hogy szebb sem lehet.

Európa egyik leggyönyörűbb és korának egyik legépebben megmaradt operaházáról Zoboki Gábor – a ház rekonstrukciójának vezető építésze – mesélt nem is olyan rég, itt az Urbanistán. Bár az interjúba rengeteg minden belefért, nagyon sok titka van még az épületnek. Szóval, ahogy ígértem, néhány posztban még visszatérünk a témára. Lássuk először is, hogy született meg a ház.

2 hozzászólás Tovább

Frissen átadott, menő szállodát árulnak olcsón

október 12., 16:26 Módosítva: 2018-10-13 00:15
58
2 hozzászólás
Szentes Hotel
Fotó: openhotel.hu
2 hozzászólás Tovább

Most leginkább bulikat ajánlok

október 11., 16:50 Módosítva: 2018-10-11 17:25
1
0 hozzászólás

Még tart a Design Hét, amelyről már az előző programajánlóban is sok szó esett, de azt hiszem a hét nyertese a Hello Wood, amelyik három különböző eseménnyel is jelentkezik: könyvbemutatóval, eredményhirdetéssel és a műhelybemutatóval. Ja és a bulik! Na igen, valahogy úgy tűnik, hogy a témához képest elég sok esemény alakul át partivá a végén, na de ez legyen a legnagyobb baj. Jó szórakozást!

Szólj hozzá! Tovább

Építsünk ősi hegyi kunyhót Tajvanon!

október 10., 13:29 Módosítva: 2018-10-11 07:25
29
0 hozzászólás

Azt tudjuk, hogy milyen egy alpesi vagy egy erdélyi faház. De belegondoltatok már abba, hogy vajon milyen faházat építenek a távol-keleti hegyekben? Miben hasonlítanak az európaiakra, miben térnek el azoktól, és legfőképp miért? Többek közt ez is kiderül A mi házunk című filmből, amit holnap, azaz csütörtök este vetítenek ingyen a Pótkulcsban, hogy beharangozzák vele a hamarosan kezdődő Taiwan Dox filmfesztivált

Szólj hozzá! Tovább

Se teteje, se fala a különös pannonhalmi kápolnának

október 10., 08:15 Módosítva: 2018-10-10 15:27
1188
20 hozzászólás

Pannonhalmán, és tágabb vonzáskörzetében egészen nagyszerű kortárs építészeti alkotások születtek az elmúlt évtizedekben, amelyek leginkább a bencésekhez köthetők. Az a kápolna, amelyet ma (azaz szerda) délután mutatnak be a MOME-n a Design Hét keretében, azonban nem az ő megrendelésükre készült. Tulajdonképpen nem köthető egyetlen valláshoz sem. Sőt, tulajdonképpen nem is kápolna. Vagy mégis?

20 hozzászólás Tovább

Mesebeli várat árulnak Fóton, ágyúkkal

október 5., 04:54 Módosítva: 2018-10-05 05:05
81
1 hozzászólás
21
Fotó: Otthontérkép
1 hozzászólás Tovább

Nézegessetek praktikus lengyel dizájntárgyakat!

október 4., 15:42 Módosítva: 2018-10-09 16:28
66
0 hozzászólás

Ma este kezdődik a Design Hét, irgalmatlanul sok programmal (több mint 150-nel). Vadonatúj, hipnotikus hátterű honlapjukon már van egy okos kereső is, ha valaki valamit konkrétan keres. Persze a magam részéről megmaradok az áttekintésnél: az ilyen fesztekben azt szeretem, hogy nem akkor megyek oda, ha kifejezetten keresek egy produkciót, hanem mert fel akarok fedezni valamit. Az Urbanista-olvasókat alighanem a dizájn számos formája érdekli (ahogy engem is), de ide most csak kifejezetten a blog témájába vágó eseményeket válogattam be.

Aleksandra Jankowska alkotása Design Hét keretében látható a Urbánus prototípusok - lengyel köztéralakító projektek kiállításon
Aleksandra Jankowska alkotása Design Hét keretében látható a Urbánus prototípusok - lengyel köztéralakító projektek kiállításon
Fotó: Design Hét

Na meg persze mellécsaptam pár olyat is, ami sajtóközleményben, vagy a Facebookon esett be teljesen más szervezésben. Mint amilyenek a Café Budapest rendezvényei, amelyek bár teljesen más területen mozognak, mégis van metszetük az Urbanistával. Szóval jó mókát!

Ja tényleg, azt érti valaki, hogy a Design Hét az miért 15 napig tart?*

*A megoldást közben elárulták a szervezők: eddig folyton küzdöttek azzal, hogyan gyömöszöljenek bele ennyi programot egyetlen hétbe. Most, a 15 évfordulón arra gondoltak, hogy legyen 15 napos a rendezvény, és akkor simán beleférnek. Hát így.

Szólj hozzá! Tovább

Ezt a két házat ugyanaz tervezte. Miért más mégis a kettő?

október 3., 15:46 Módosítva: 2018-10-03 19:36
52
0 hozzászólás
Két Cságoly Ferenc tervezte épület: az Alkotás Point irodaház (2002) és a Barbakán ház (2003)
Két Cságoly Ferenc tervezte épület: az Alkotás Point irodaház (2002) és a Barbakán ház (2003)
Fotó: epstudio.hu / Építész Stúdió

Remek videósorozattal rukkolt elő tavaly a MOME Építészeti Intézete és a MÉSZ, melyben a hatvanas-hetvenes években kibontakozó építészgeneráció még élő nagy alakjait szólaltatták meg egy-egy rövid, YouTube-kompatibilis videó erejéig. A Ház+Mesterek névre keresztelt kezdeményezésről írtam is az Urbanistán, összeszedve miért is tartom fontos kezdeményezésnek ezt. Úgyhogy most nem is ismétlem meg ezt, pedig okom lenne rá: megszületett ugyanis a sorozat folytatása.

Ebben a 70-es, 80-as években indult építészgeneráció tagjai szólalnak meg: Cságoly Ferenc, Jahoda Maja, Jankovics Tibor, Magyar Péter, Nagy Tamás, Pelényi Margit, Roth János, Tomay Tamás, Vesmás Péte, A felépítés hasonló, bár néhány változás azért történt az eredeti koncepcióhoz képes, ami egyértelműen javára vált amúgy a sorozatnak. A korábbi részekben leginkább az elméletről, ideológiáról, általában véve az építészetről volt szó. Itt bár a kiinduló kérdés inkább filozófiai (mit jelent a megszólalónak a ház fogalma), mindenki bemutatja azt is, a gyakorlatban mit és miért tervezett. Ennek megfelelően nem csak beszélő fejeket, hanem épületfotókat is látunk, ami mindenképpen jót tett  a produkciónak.

Szólj hozzá! Tovább

Hová tűntek a társasházak előterei?

október 1., 10:47 Módosítva: 2018-10-01 22:40
253
11 hozzászólás

Kaptam egy csomó képet egy ingatlanfejlesztőtől. A Metrodom küldte el a Babér és a Madarász Viktor utca sarkán épült, 129 lakásos, jókora társasházuk fényképeit. Ráadásul nem is azért, hogy reklámozzák, pusztán dicsekvésből, hogy megmutassák, milyen lett. Ugyanis elmondásuk szerint, abban már minden lakás elkelt. 

Persze, hogy érdekelt. Mivel mostanában elképesztően unalmasak és színvonaltalanok a budapesti nagy lakóingatlan-projektek, elég nyitott vagyok minden új és érdekes bemutatására. Főleg, hogy – szemben mondjuk a józsefvárosi Simona-házzal, a vizafogói Danubióval vagy az angyalföldi Green Court Residences-zel – itt nem csak látványtervekről van szó, hanem egy megvalósult épület fotóiról. Szóval kíváncsian kezdtem végigpörgetni a képeket.

Nos az egyik izgalmasnak ígért dolog, miszerint „homlokzat a szokásos egyszerű, színezett vakolat helyett egy külső fém héjazatot kapott, amit színes üvegekkel kombinálták”, engem annyira nem hozott lázba (bár az látszik, hogy ügyesen hozták ritmusba a két eltérő magasságú szomszédjával - beraktam két képet a galériába róla). Szóval kívülről nem kaptam volna fel a fejem erre az épületre. Erre a bekezdésre viszont igen:

11 hozzászólás Tovább

A házfalakra egykor azért raktak szentszobrokat, hogy ne vizeljenek oda

szeptember 30., 16:16 Módosítva: 2018-10-01 10:58
235
3 hozzászólás
Fotó: Typotex

Az Élő város nem adta meg magát könnyen nekem. Pedig nagyon érdekes megközelítésből mutatja be a városok történetét, ami nem könnyű feladat, hiszen ezt már rengetegen megírtak korábban. Szellemes, olvasmányos és fordulatos színdarabnak ábrázolja a folyamatot, egy csomó olyan izgalmas részletet megvilágítva, amit vagy nem ismertünk, vagy nem gondoltunk még bele, hogy mennyire meglepő. Kár, hogy a könyv nyelvezete egy kicsit tankönyvízűre sikerült. Nem tudom, hogy Eberhard Straub német szövege milyen lehetett, de gyanítom, hogy a fordításon csúszott el a dolog, mert az eredeti cím sokkal kifejezőbb volt, mint a semmitmondó magyar: Das Drama der Stadt. Die Krise der urbanen Lebensform. Azt azért tegyük hozzá, hogy a borítója viszont klassz lett.

Na de ennyit a negatívumokról: ha sikerül ráhangolódni a kicsit döcögős nyelvezetre, akkor kifejezetten élvezetes olvasmánnyá válik a könyv. A történet fő vonalát persze a „szoftver” jelenti: mit jelentett a városban élni a különböző korokban, mikor és kik költöztek ki és be, hogyan és miben különbözött a városi és vidéki ember gondolkodása, és így tovább. Vagyis az a hatalmas színdarab, aminek folyton változnak a szereplői és sokszínű a cselekménye, de tulajdonképpen mégis végig ugyanarról szól.

3 hozzászólás Tovább

Miért nem lett inkább zenész Zoboki? Ajánló

szeptember 28., 14:02 Módosítva: 2018-09-28 15:03
0
0 hozzászólás

Hihetetlen, de van egy új heti sorozat az Urbanistán, ami már a harmadik részt éri meg. Itt a pénteki programajánló, amelyben a blog témájába vágó programokat szedtem össze, a teljesség igénye nélkül, mától jövő hétvégéig. Folyt. köv.

Szólj hozzá! Tovább

Vécébe nyíló lakás: 24 m² 11,5 millióért

szeptember 28., 11:20 Módosítva: 2018-10-02 14:11
124
13 hozzászólás
13 hozzászólás Tovább

Útfelbontásnál bukkantak elő a régi ferencvárosi bőrgyár alapjai a Bálnánál

szeptember 27., 08:58 Módosítva: 2018-09-27 09:02
72
0 hozzászólás

Ne tessék megijedni, nem sipítozom, hogy védjük meg a régi falakat, nagyon jó helyen vannak azok ott a földben, az út alatt. Viszont mindettől függetlenül mindig érdekes, amikor a felszínre bukkan a régi város az új alól. A ferencvárosi Gálya utca nem olyan régi, nem is értem, miért nem a szomszédaival párhuzamosan vágták át az egykori ipartelepen a negyvenes években. Talán az egész környéket újratervezték volna, s ez már az új irányt jelezte? Nem tudom, de mindenesetre nagyon érdekes az a levél, amit egy kedves olvasónktól kaptunk, ide is másolom az egészet, olyan szép kerek:

Szólj hozzá! Tovább

Bárki besétálhat az utcáról a régi városháza tömlöcébe

szeptember 23., 08:28 Módosítva: 2018-09-23 17:06
503
8 hozzászólás

Két éve már, hogy utoljára a régi budai városháza épületében jártam. Akkor még pallókon sétáltunk a kibelezett házban, az udvaron Bobcateket kerülgettünk, és néhol több szintet láthattunk át, mert egybe voltak bontva. Pénteken átadták a frissen elkészült épületet, ahol a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány fog működni, míg az alsó részen kiállítóterek és vendéglátó egységek kapnak helyet. Szabó Levente (Hetedik Műterem) építész társaságában még az átadás előtt néztük meg, milyen lett az átalakítás. (Nem kedves olvasók, a politikai háttérről itt nem lesz szó – ahogy azt az Urbanistán megszokhattátok  –, akit az érdekel, itt nézzen utána .)

A Mátyás-templommal átellenben fekvő, sarokerkélyéről és óratornyáról ismert épület 7-800 éves történetét részletesen bemutattam a múltkor. Aki kíváncsi rá,  olvassa el , tényleg nagyon izgalmas. Itt most legyen annyi elég, hogy a kívülről egységes homlokzat valójában korban egymás után követő épületek tucatjait rejti magában: középkori, török kori, barokk épületelemek fonódnak egymásba kuszán, amiken persze a huszadik századi felújítások is rajtuk hagyták a nyomukat.

8 hozzászólás Tovább

Búcsúzzatok el a Valyo Kikötőtől

szeptember 21., 23:05 Módosítva: 2018-09-23 12:57
22
0 hozzászólás
Idén búcsúzik a Valyo
Idén búcsúzik a Valyo
Fotó: Millok Tamas / VALYO

Programok jövő hétvégéig. Nem vadászok, csak azt rakom be, ami véletlenül szembe jön, vagy külditek nekem. Itt a merítés mától jövő péntekig. Kacsakövező bajnokságtól a komoly konferenciákig.

Szólj hozzá! Tovább

Gerendaház? Nem, ez egy panellakás!

szeptember 21., 11:10 Módosítva: 2018-09-22 11:08
268
21 hozzászólás
2
Fotó: Otthontérkép
21 hozzászólás Tovább

Kortárs épület, amit a nyugdíjasok is szeretnek

szeptember 19., 17:08 Módosítva: 2018-09-20 09:35
117
7 hozzászólás

A cím nem valami ócska sztereotípia, hogyaszongya:

  • „kortárs” = üveg, acél, beton és mindenek előtt KOCKA,
  • „nyugdíjasoknak is tetszik” = mindegy, csak historizáljon.

Itt tényleg arról van szó, hogy elsősorban nyugdíjasoknak – sőt, bizonyos mértékig velük együtt – terveztek egy olyan kortárs épületet, amely nem csak a környezetével áll összhangban, de ismerve a budapesti újépítésű házak színvonalát, építészetileg is értéket képvisel. Megnéztük a most megnyílt Hegyvidéki Kulturális Szalon.

7 hozzászólás Tovább

Újabb fejlesztés a Váci irodafolyosón

szeptember 19., 09:43 Módosítva: 2018-09-19 18:17
35
11 hozzászólás

A Nordic Light irodaházról bővebben is szó esett már az Urbanistán, amikor a három ütemből még csak kettő volt kész teljesen. Ahogy akkor írtam, a főhomlokzatával "nem különösebben emelkedik ki a Váci úti házak sorából" a Paulinyi Gergely és Reith András tervezte épület, "belül viszont annál több eredeti részlettel büszkélkedhet", és egy csomó nagyvonalú megoldással. Szellemes a térkihasználása, a közös tetőkertje, a belső udvara.

És már akkor is szóba került, hogy "az irodaház már most is teljes, egész, működik, de a komlexum akkor lesz tökéletes egység, ha elkészül a harmadik ütem. Ez a környék kisvárosibb beépítéséhez igazodva otthonosabb, emberléptékűbb és szerintem szellemesebb is lesz, mint Vácira néző rész – külön nevet is kap: Nordic Light Trio."

Mindezt a tervezőiroda, a Lab5 honlapján található koncepciótervek alapján írtam (ott egy csomó látványtervet és más részletet is találtok az elképzelésről). Most megjöttek a végleges látványtervek egy sajtóközleménnyel és kiderült, hogy mire 2020 második negyedévében megnyílik, egészen máshogy fog kinézni. De ez tulajdonképpen nem baj. Sőt.

11 hozzászólás Tovább

Most már kinyomtatva is meg lehet venni a Fortepant

szeptember 15., 08:25 Módosítva: 2018-09-15 23:16
517
0 hozzászólás

Heti könyvajánló? Na persze!

Az Urbanista legjellegzetesebb műfaja az egyrészes sorozat. Amikor nagy csinnadrattával beharangozok valamit, aztán egy-két rész után kifullad a lelkesedés, összecsapnak a munka hullámai fejem felett, meg ilyesmi. A most induló heti könyvajánló sem fog hetente jelentkezni, ebben egész biztos vagyok, és nem fog örökké tartani, mert hát kinek van ideje ilyen tempóban könyveket olvasni, meg recenziókat írni. Viszont a nyáron rengeteg kötetet kaptam innen-onnan. Eredetileg egy nagy, átfogó ajánló cikket akartam belőlük csinálni, „Könyvek nyaralás mellé” vagy valami hasonló címmel, ahogy két éve a gyerekkiadványokból. Aztán kifutottam az időből természetesen. Viszont a fejemben megszületett egy csomó ajánló, amiket most sorra kiposztolok nektek hétvégéről hétvégére. Nem a kedvenceimről van szó, és nem is olyanokról, amiket a magam gyönyörűségére vettem meg ( időnként azért olyanról is írok persze), hanem amik szembe jöttek, amikkel megbombáztak a kiadók. Lássuk hát a sorban az elsőt!

Szólj hozzá! Tovább

Mit kezdjen magával az ember, ha érdekli az építészet?

szeptember 14., 12:53 Módosítva: 2018-09-14 13:19
40
3 hozzászólás

Már megint annyi programajánlót kaptam, hogy nem hogy elmenni nem győzök rájuk, de posztolni se tudok mindegyikről külön. Szóval akkor most tömbösítve kaptok egy nagy adagot a város, építészet, ingatlan, miegymás témában. Mától jövő csütörtökig.

3 hozzászólás Tovább

Majdnem összejött a magyar kézműves IKEA

szeptember 14., 08:03 Módosítva: 2018-09-18 16:23
329
3 hozzászólás

Vannak nagyszerű zenekarok, amelyek rövid útkeresés után megtalálják a saját hangjukat, azután kézzel-lábbal próbálják eltitkolni az első albumaikat, hogy valaha is játszottak mást, mint ami a védjegyükké vált. Ilyen mondjuk a Kraftwerk. Aztán vannak olyanok, amelyek a legkülönfélébb stílusokban próbálták ki magukat, de mindegyikben maradandót alkottak, és épp ettől kerek az életművük. Ilyen mondjuk a Beatles.

Kozma Lajos építész, grafikus, iparművész messziről nézve olyan mint a Kraftwerk, de valójában sokkal inkább a Beatleshez hasonlít. Mindenki a mostanában divatos, modern házairól ismeri, amiket a harmincas években tervezett, pedig a tízes években is egészen különleges dolgokat művelt. A hetven éve elhunyt művész emlékére nyílt most kiállítás a Műcsarnokban.

3 hozzászólás Tovább

Fantasztikus, tematikus kalózmedencét árulnak egy családi házzal

szeptember 14., 05:07 Módosítva: 2018-09-14 10:56
34
0 hozzászólás
kalózhajóorr
Fotó: Otthontérkép
Szólj hozzá! Tovább

Táncszínházat csinálnak az elhagyatott csepeli strand medencéjéből

szeptember 13., 08:53 Módosítva: 2018-09-13 16:39
312
7 hozzászólás

A PLACCC fesztivál egy igazán remek kezdeményezés, mely évről évre élettel tölt meg lakatlan helyeket, vagy éppen élettel telieket kezd el egészen másképp használni, mint ahogy azt megszoktuk. Bár maguk a művészeti produkciók se rosszak, nekem itt a blogon leginkább persze a helyszínek az izgalmasak. Az idei felhozatalból a legfurcsább, legeredetibb talán a Csepeli Papírgyár egykori strandja lesz.

A sporttelep és az egykori strand a Kis-Duna partján
A sporttelep és az egykori strand a Kis-Duna partján
Fotó: Google Earth

Tele vagyunk elnéptelenedett városi strandokkal. Nem is olyan rég szerepelt a blogon az inotai, melyet mindössze 3 millió forintért kínálnak eladásra, de hirdetik Szekszárd strandját is, igaz kicsivel drágábban. Budapesten talán az újpesti Tungsram a leghíresebb szellemstrand, de amerre én lakom, arra is van egy, a cinkotai.

Nos ebbe a sorba illeszkedik szépen a csepeli uszoda is, pedig azért ennél menőbb helyen nehéz elképzelni strandmedencét Budapesten. Méterekre a Duna-partról, ráadásul a Ráckevei-ágon, ahol közvetlenül a víznél sétálgathat az ember. 

7 hozzászólás Tovább

Budapest elfeledett zsidónegyede

szeptember 12., 05:22 Módosítva: 2018-09-12 15:29
359
0 hozzászólás
Teleki téri mesék
Fotó: Teleki téri mesék

A Teleki tér 22-ben működő lakászsinagógában akkor jártam először, amikor a Beyond Budapest (amúgy évekkel megelőzve a ma divatos városnéző sétákat) elindította a Nyócker csillagai nevű tematikus túráját a józsefvárosi zsidóságról. Józsefvárosról keveseknek jutnak eszükbe a zsidók, pedig ez is épp úgy zsidónegyed volt, mint mondjuk a VII. kerületi, úgy nevezett „Zsidónegyed”.  

Szólj hozzá! Tovább

Szerethető lett és szép a Turul-szoborhoz épült látogatóközpont

szeptember 10., 20:47 Módosítva: 2018-09-11 12:23
597
7 hozzászólás

Gyerekkoromban kifejezetten féltem a turulszobroktól, annyira csúnyán haragos volt valamennyi. Aztán évtizedekkel később rájöttem, hogy a hiba nem az én készülékemben van, a turul ugyanis nem egy morcos sas, pláne nem egy mérges keselyű, hanem a kifejezetten kecses és szép kerecsensólyom. Csak hát száz éve valamiért nem így ábrázolták őket, talán ez a „heroikusan összehúzott szemöldök” jobban illett a korszellemhez. A tatabányai turul – vagyis a fél ország számára „a” Turul – is ilyen volt, de amikor a múlt héten felsétáltam hozzá, csak mosolyogtam rajta, milyennek láttam harminc akárhány éve.

A látogatás oka az volt, hogy szobor környékét rendbe hozzák épp, és az új látogatóközpontot, a Dévényi Sándor tervezte épületet már meg is nyitották. Persze engem leginkább maga a ház érdekelt, de elmesélem azt is, milyen lett az egész környék. Bár még nincs teljesen kész minden, már most tökéletes egynapos program odaugrani a tágabb vonzáskörzetéből (amelybe egyébként simán beletartozik Budapest is: annyi vonattal elérni, mint HÉV-vel Szentendrét vagy Gödöllőt).

7 hozzászólás Tovább

Acél esküvői kápolnát épített magának az építészpár

szeptember 10., 10:18 Módosítva: 2018-09-10 22:07
337
13 hozzászólás

Nagyon izgalmas esküvői kápolna leírását kaptam meg a hétvégén, amit csak azért nem posztoltam egyből, mert magam is egy esküvőn voltam. Mészáros Orsolya és Gulyás Bálint fiatal építészek, akik két éve végeztek a Műegyetemen. Rövid spanyolországi kitérő után Budapesten kezdtek dolgozni, ahol megalkották saját cégüket a M Á S-t. Az elvevezés egyrészt kettejük családnevéből adódik össze, másrészt nem csak magyarul, de spanyolul is értelmes szó, azt jelenti: több.

13 hozzászólás Tovább