Friss kommentek

Különös budapesti bérházak tervezője

december 14., 15:35 Módosítva: 2018-12-14 21:11
470
0 hozzászólás

Vannak az egész életükben ugyanazt a stílust tökéletesítő, meg a minden divatot gyorsan követő alkotók. De a legjobbak azok, akik minden aktuális hullámot a saját stílusukhoz tudnak igazítani. Mint mondjuk David Bowie vagy Málnai Béla. Most az utóbbiról lesz szó, ugyanis ma van 140 éve, hogy megszületett.

Málnai Béla és Haász Gyula saját maguknak tervezte bérháza a Tátra u. 4. alatt (1911-1912). Egykor itt működött az irodájuk is
Málnai Béla és Haász Gyula saját maguknak tervezte bérháza a Tátra u. 4. alatt (1911-1912). Egykor itt működött az irodájuk is
Fotó: Kiss Ádám / Lechner Tudásközpont

Az évfordulóra a Lechner Tudásközpont oldalán jelent meg egy tök jó cikk Pesti Mónikától, természetesen Kiss Ádám fotóival. A részletes sztori náluk olvasható, de  pár mondatot és néhány képet kölcsönvettem, hogy dióhéjban bemutassam a pályáját.

Szólj hozzá! Tovább

8 négyzetméteres lakás 6,5 millióért

december 14., 10:00 Módosítva: 2018-12-15 10:14
189
20 hozzászólás
20 hozzászólás Tovább

Átadják az "építészszakma fair play díját"

december 13., 10:34 Módosítva: 2018-12-13 12:00
555
0 hozzászólás
U. Nagy Gábor Kétvölgyre tervezett nyaralója - kép a házat bemutató filmből
U. Nagy Gábor Kétvölgyre tervezett nyaralója - kép a házat bemutató filmből
Fotó: Lakófilm / vimeo.com

Felírtam pár klassz sétát több túracégtől is, de mire odaértem, hogy összerakjam a heti ajánlót már beteltek. Például az Imagine Budapest 15-i ünnepi különkiadása (bár a 29-eire még van néhány hely). Lehet hogy átgondolom ennek a heti programajánlónak a rendszerét, hogy ne maradjatok le semmiről. Addig is itt van szerényen egy fugás előadás, és egy mészes díjátadó erre a hétre. Ezek legalább most kimelet figyelmet kapnak, mindkettő izgalmas lesz! (Meg időközben beesett egy zsidónegyedes és egy józsefvárosi séta is, szóval végül egész programajánlószerű lett a programajánló.) 

Szólj hozzá! Tovább

Ez nektek könyv?

december 13., 05:06 Módosítva: 2018-12-13 12:34
301
2 hozzászólás

A kísérleti szó a művészetben leginkább valami furát, elvontat, rosszabb esetben teljesen értelmetlent jelent. Pedig eredetileg arról kéne szólnia, hogy csinálok valamit, ami szerintem jó lesz, de még nem vagyok biztos a végeredményben, ezért kipróbálom. Hülyeségnek is tartottam azt, amit az iskolában a kémia- és fizikaórákon „kísérletezésnek” neveztek, mert hát a végeredmény előre le volt írva a tankönyvben. Semmi romantikus nem volt benne.

Ezzel szemben mondjuk a Bauhausban valódi kísérletek folytak: a dessaui épületben egy csomó új megoldást kipróbáltak, ami aztán vagy bejött – és elterjedt az egész világon –, vagy megmaradt apró érdekességnek. De a Napraforgó utcai, az óbudai vagy a budafoki kísérleti lakótelepeknek sem a meghökkentés volt a célja, hanem hogy jól használható, új megoldásokat találjanak.

A Hello Woodot nagyon sok minden miatt szeretem, de az egyik az pont ez a fajta kísérletezés. Bármihez nyúlnak, legyen az ház, kilátó, szobor, oktatás, kiállítás, abban eredetit igyekeznek teremteni, és aztán a tapasztalatok felhasználásával megpróbálják a következőt még jobbra megalkotni. (Oké, normális esetben minden alkotófolyamatnak ez lenne a lényege, de azért ez nem ennyire általános.)

A közelmúltban megjelent Children of the wood kötetük is pontosan ezt tükrözi. Egyrészt csodálatosan bemutatja ezt a kísérletező hozzáállást, az alkotás folyamatát, másrészt maga a könyv is épp ilyen lett.

Már ha nevezhetjük egyáltalán könyvnek.

2 hozzászólás Tovább

Hogy került a Kovács Margit Múzeum Szentendrére, mikor semmi köze nem volt a városhoz?

december 12., 05:37 Módosítva: 2018-12-12 15:58
151
6 hozzászólás

A hétvégén megnyílt a felújított Kmetty Múzeum Szentendrén. Izgalmas a festő életműve, izgalmas lehet a kiállítás anyaga is, de persze ez itt az Urbanista blog, szóval foglalkozzunk csak az épülettel. Önmagában is figyelemre méltó, hiszen egy dalmát kereskedőházról van szó, amely még az 1700-as években épült a városka főterére. Erre utal különös ablaka is: hátul laktak benne, elől pedig árulták a portékát az utcára, a lehajtott spalettát használva pultként. Az évszázadok alatt aztán számtalanszor átalakították az épületet, amit végül a múzeummá válásakor rekonstruáltak ismét. Mindez 1981-ben történt, akkor került ide Kmetty János életművének jelentős része. 

Aki ismeri Szentendrét, az ebben nem talál semmi furcsát, pedig azért nem annyira egyértelmű ez. Egy nagy alkotó rendszerint vagy emlékházat kap egykori lakhelyén, vagy bekerülnek képei a "nagy városi múzeumba". Ez a ház viszont se nem kötődött az alkotóhoz, se nem volt múzeum. 

Ami különös, hogy Szentendrén nem ez az egyetlen ilyen állandó kiállítás. Hasonló múzeumot alakítottak ki Barcsay Jenőnek, Czóbel Bélának, meg Vajda Lajosnak is - bár az ő képeiből most épp a Ferenczy Múzeumban nyílt kiállítás. Ennél is izgalmasabb azonban, hogy vannak olyan alkotóknak is minimúzeumai itt, akiknek az égvilágon semmi közük nem volt Szentendréhez. Ott van például Ámos Imre és Anna Margit gyűjteménye, na meg persze, amit mindenki ismer a 30+ generációban: Kovács Margit kerámiái.

Ezek mégis hogy kerültek ide? 

6 hozzászólás Tovább

A díj odaítélői szerint a világbajnok magyar Néprajzi Múzeum Bukarestben épül

december 10., 15:59 Módosítva: 2018-12-11 09:50
1188
8 hozzászólás

Akartam egy szép, hosszú cikket írni arról, hogy mégis mit jelent az, hogy az International Property Awardson a világ legjobb épületének választották a Néprajzi Múzeumot. Merthogy a visszhangok között vagy feltétel nélküli lelkesedéssel, vagy teljesen alaptalan elutasítással találkoztam csak.

A lényege valami olyasmi lett volna, hogy egy ilyen díjat pont úgy kell felfogni, mint bármilyen más hirdetési formát az óriásplakáttól a tévéreklámig. Ami nem valami bűnös dolog, meg csalás, a befektető azért fizet - jelen esetben nevezési díjat -, hogy a termékének híre sok emberhez eljusson. Van benne rizikó, hiszen mi van, ha nem nyerek semmit. De ennyi kockázat mondjuk egy sajtóeseményben is van a PR-cikkhez képest, hiszen nem biztos, hogy írni fognak a termékemről az újságírók, és pont azt, amit szeretnék. De azért ugyanolyan marketing ez is.

Ettől persze a termék még lehet tök jó, a Néprajzi terve szerintem amúgy pont az. Ám, ahogy az sem garantálja egy termék minőséget, hogy szerepelt egy tévéreklámban, egy díj elnyerése sem fogja. 

A Liget Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum terve Budapesten
A Liget Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum terve Budapesten
Fotó: Napur Architect Kft / MTI

Aztán a nagy cikkemet sajnos elmosták a közelgő karácsony miatt feltorlódott melók, de a díj honlapján ráakadtam az ünnepélyes bejelentés első mondatára, amely helyettem is összefoglalja, hogyan kezeljük helyén a döntést:

"The Museum of Ethnography, which is part of the Liget park project based in Bucharest has won the fiercely contested title of World’s Best Architecture at the 2018 International Property Awards."

Vagyis a legmagasabb rangú, világelső elismerést a Néprajzi Múzeum nyerte, mely a Liget park projekt keretében épül BUKARESTBEN. 

És már megint a románok jártak jól :(

Kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy Instagramon.

8 hozzászólás Tovább

Gigantikus acélkatedrális Kőbányán

december 8., 19:41 Módosítva: 2018-12-09 20:49
1642
3 hozzászólás

Elképesztően izgalmas hely Kőbányán az Északi Járműjavító, vagy más néven az Északi Főműhely telepe. És hamarosan még izgalmasabb lesz. Budapesten ugyanis a Millenáris Park építése óta nem volt ennyire fontos barnamezős beruházás, ahol ipari műemlékek felhasználásával hoznak létre egy új kulturális negyedet. A hatalmas tömb, amit hívhatunk mondjuk Főműhely parknak (bár a végén tuti valami híres emberről nevezik el), egy csomó klassz létesítményt foglal majd magába. Három hatalmas, és számos kisebb csarnok van a területén, több más érdekes épülettel együtt, melyek között még egy teljes épségben megmaradt atombunker is akad. Szinte minden irányból sínek veszik körbe: délről a Kőbányai út, nyugatról a Hungária körgyűrű villamosjáratai határolják, északról és keletről pedig a Keletibe vezető vasút öleli körbe ívesen.

Leg-leg telep ez sok szempontból. Ez volt az egész ország legnagyobb, legfontosabb, és az egyik legöregebb vasúti műhelye. A gyönyörű nevű Magyar-Sveiczi Gyártársulat már 1867-től javított itt mozdonyokat. A legutóbb azzal szerepelt a hírekben, hogy ideköltözik a Közlekedési Múzeum, és már meg is hívták az építészirodákat, hogy pályázzanak tervekkel. Ám a telep legimpozánsabb épületének újjászületése rég nem a tervezés fázisában van. Javában tart a felújítása és átalakítása, de már jelenlegi állapotában is látszik, milyen izgalmas lesz a végeredmény. Ez az úgynevezett Eiffel-csarnok, mely az Operaház Műhelyházaként nyílik majd meg. Önmagában is rekorder amúgy: ez az ország legnagyobb ipari műemléke.

3 hozzászólás Tovább

Az év legkeményebb ingatlanhirdetése: luxushotel egy tengeri erődben

december 7., 13:44 Módosítva: 2018-12-10 17:41
339
1 hozzászólás

Oké, csak december 7-e van, szóval simán beeshet még ennél durvább lakáshirdetés is, de jó eséllyel nem dönti meg senki sem. Főleg nem nálunk, ugyanis egy eladó tengeri erődről van szó! Mármint nem egy kis szigetről, amin van egy vár, hanem egy olyan katonai objektumról, amit a tengerbe építettek. 

1867-ben kezdték a munkát, és több mint tíz évvel később fejezték be a Spitbank Fortot. Eredeti célja Nagy-Britannia déli partjának (közelebbről Portsmouth kikötőjének) védelme volt egy esetleges francia invázióval szemben. A font értékének változását jól mutatja, hogy 167.300 fontból építették fel, 2009-ben 800 ezerért cserélt gazdát.

1 hozzászólás Tovább

Magyarok tervezték Európa legjobb felhőkarcolóit Moszkvában

december 6., 10:59 Módosítva: 2018-12-06 22:46
178
4 hozzászólás

Napok óta tényleg mindenhol az megy, hogy az új Néprajzi Múzeum tervét először szerényen csak Európa legjobbjának választották az ingatlanosok, aztán a bolygó legjobbjának. Kettőt kellett csak aludni, és kiderült, hogy a szintén a Városligetben épülő Biodóm is kontinensbajnok lett a saját kategóriájába. Vártam, hogy esetleg a naprendszer, a galaxis, vagy a világegyetem szintjén is elismerik az alkotásokat, de szomorúan állapítottam meg, hogy ennél komolyabb szintre már nem számíthatunk a nagyjából ötven kategóriában odaítélt International Property Awardson. 

Több szerencsével járt viszont az Építészfórum, ők ugyanis kiszúrták, hogy mindez semmi, még egy magyar nyertese van a díjnak. A díj jelentőségére, ígérem még visszatérek egy szösszenetben, de most lássuk, mit alkotnak magyar építészek Moszkvában.

4 hozzászólás Tovább

Átalakítják a Kosztolányi Dezső tér melletti kis parkot

december 4., 05:26 Módosítva: 2018-12-04 21:42
419
23 hozzászólás

Egy egészen kicsi, de igen izgalmas tervezési területre írtak ki pályázatot Újbudán. Ez az egykori Bukarest úti buszforduló, illetve annak is egy része. A Kosztolányi Dezső tér melletti terület némiképp spontán, és szertelenül már elkezdett parkosodni, a Tranzit Art Café pedig életet is vitt a korábbi épületegyüttes egy részébe. Az új park, ami Ottlik kert névre fog hallgatni a tér és a kávézó között fekszik. 

A leendő Ottlik kert Újbudán. Elől a Kosztolányi Dezső tér, hátrébb az egykori Bukarest úti buszforduló a Tranzit Art Caféval
A leendő Ottlik kert Újbudán. Elől a Kosztolányi Dezső tér, hátrébb az egykori Bukarest úti buszforduló a Tranzit Art Caféval
Fotó: Google Earth

Közvetlen célja a terep rendezése mellett, hogy emléket állítson a névadó Ottlik Gézának. Nekem már az is szimpatikus, hogy nem két újabb szoborban gondolkodtak, hanem valami kreatívabb megoldásban, ami tényleg ad is a városrésznek. Különösen tetszik, hogy ha lazán is, de lassan kezd felfűződni valami a Gellért tértől a Bartókon és a Móriczon át idáig, aminek ez is egy fontos eleme lehet. Főleg, hogy a Kosztolányi tér már jóval korábban kapott tájépítészeti arculatot.

23 hozzászólás Tovább

Melyik a legnémetebb és a legfranciább ház Budapesten?

december 3., 11:59 Módosítva: 2018-12-03 22:36
58
2 hozzászólás

Talán még soha nem volt ennyire sűrű program itt az Urbanista ajánlójában: díjátadók, minikonferenciák, előadások, fórumok, könyvbemutatók és kiállításmegnyitók dögivel. Pedig a hétvégére nem is jutott semmi. A legérdekesebb nekem a ma este nyíló kiállítás a francia és a német hatásokról. Talán az Eiffel tervezte épületek, meg a Bauhaus hatására született alkotások? Helyes megoldás nincs, de akinek van tippje, ne fogja vissza: kommentelje ide vagy a Facebookon!

2 hozzászólás Tovább

Eladó a bajánsenyei határátkelő

december 2., 13:42 Módosítva: 2018-12-03 12:41
1183
14 hozzászólás
A bajánsenyei határátkelő
A bajánsenyei határátkelő
Fotó: Google Street View

Aki első kézből szerette volna megvenni a Magyar Államtól, az már sajnos lemaradt róla, mert (ha volt rá egyáltalán jelentkező) javában zajlik a licitálás a bajánsenyei határátkelőhelyre. Lassan 11 éve, hogy ellenőrzés nélkül mehetünk át Szlovéniába, szóval a létesítménynek már jó régóta nincs funkciója, de csak most jutottak el oda, hogy eladják.

Az átkelőhelyet 1975-ben nyitották újra, akkor még Jugoszlávia irányába. Csak a 7,5 tonnánál kisebb járművek jöhettek erre, nem ez volt azért a legfőbb útvonal ebbe az irányba. 

14 hozzászólás Tovább

Csodálatos építészeti könyv tölthető le mostantól ingyen

november 29., 13:34 Módosítva: 2018-11-30 14:03
1242
4 hozzászólás

A huszadik századi magyar építészet és várostervezés egyik legnagyobb ismerője Ferkai András. (A budapesti lakáshelyzetet bemutató minielődása az Urbanistán is szerepelt, az első rész itt, a második itt tekinthető meg.) Munkássága megkerülhetetlen, és bár számos jó könyvet írt és szerkesztett, mindenképpen fontos, sokat forgatott alapműve a Buda építészete a két világháború között. Még 1995-ben jelentette meg az MTA Művészettörténeti Kutató Intézete, és ma már gyakorlatilag beszerezhetetlen. Legalábbis, én egyetlen eladó példányt sem tudtam felhajtani a neten. De most már nem is kell, ugyanis letölthetővé tették a Magyar Tudományos Akadémia honlapján a teljes könyvet. 

Valójában már néhány hete elérhető, de én csak most értesültem róla és óriási felfedezés volt, remélem másnak is újat mondok ezzel. Külön tetszik amúgy, hogy egy "összefirkált" példányt digitalizáltak be, ami személyesebbé teszi, de kereshető módon, szóval nem csak egyszerűen fényképformában (láttunk már ilyenre is példát).

4 hozzászólás Tovább

Elő webkamera a városban - féléves késleltetéssel vetítve

november 28., 15:29 Módosítva: 2018-11-29 10:28
2056
6 hozzászólás

Kecskeméti B. Zoltán ritkán rukkol elő dolgokkal, de akkor hanyatt szoktunk vágódni tőle. Nagy hirtelen nem is tudom, melyik volt legzseniálisabb ötlete. Talán a Dunán bicikliző, vízáramlással mozgatott kinetikus kerékpáros?

Esetleg a rajzfilmfigura-lufik légi parádéja, szintén a Duna felett?

Nos bármelyiket is szerettétek legjobban, most itt az alkotó legújabb húzása.

6 hozzászólás Tovább

Lerombolják a slágergyáros házát, amit egyetlen darabja bevételéből épített

november 27., 18:17 Módosítva: 2018-11-28 17:33
684
20 hozzászólás

Egy szebb időket is megért, polgári házat rombolnak le Józsefvárosban, a Vajdahunyad utcában - adta hírül a Civilek Józsefvárosért. Közel másfél évszázada építették, abban az időben, amikor még egyemeletes épületek alkották a környéket. Az ingatlan láthatóan rossz állapotban volt, már a 2009-es Street View-n is kinn az "omlásveszély" tábla, igaz, akkor még nem volt aládúcolva az erkély. 

Érthető, hogy egy műemléki védettséget nem élvező, kis hasznos alapterületű, omladozó épületet az ingatlanfejlesztő lerombol. Ugyanakkor az is teljesen érthető, hogy egy várost szerető embernek ez nagyon rosszul esik. Főleg, hogy a háznak igen érdekes története van. Vagyis sajnos egyre inkább már csak volt.

20 hozzászólás Tovább

Milyenek a filmes díszletek építészszemmel?

november 27., 14:10 Módosítva: 2018-11-28 09:46
9
0 hozzászólás
epiteszet
Fotó: MÉSZ

Ajánlom magam keziccsókolom, meg persze egy csomó mindenki mást is. Holnap ugyanis egy Urbanista-közeli beszélgetést tartunk a PIM-ben, de lesz kiállítás, fényfestés, konferencia, könvybemutató és annyi más érdekes. Ne maradjatok otthon!

Szólj hozzá! Tovább

Újra ragyogni fog a Bábszínház lecserélt, legendás neonja

november 26., 11:45 Módosítva: 2018-11-26 14:46
414
1 hozzászólás

A fél város elszontyolodott, amikor Ránki Juli kiposztolta tavaly, hogy leszedik a Budapest Bábszínház neonját. És nem csak azért mert a fél város megfordult már ott gyerekként (a szerencsésebbje pedig felnőttként is, mert nagyon klassz előadások vannak ám ott felnőtteknek is). Hanem azért is, mert a fogyatkozó neonreklámok korában, amikor tényleg sorra hunynak ki azok a fények, amelyek egykor meghatározták a főváros arculatát, igazi felüdülés volt ez az Andrássy úti neoncégér.

Azt rebesgették, hogy javíthatatlan volt az egész, de aztán gyorsan eloszlatták a pletykákat. Nincs kutya baja se, egyszerűen elavult. Mármint a színház vezetése szerint, mely arculatot váltott. Hát jó.

1 hozzászólás Tovább

A Hermina Bau újra sírhelyet árul

november 26., 10:53 Módosítva: 2018-11-26 23:38
28
7 hozzászólás
A Farkasréti temető egy részlete
A Farkasréti temető egy részlete
Fotó: Globetrotter19 / Wikipedia
7 hozzászólás Tovább

Kibontották a cementhabarcsba zárt gyönyörű fatemplomot

november 22., 16:27 Módosítva: 2018-11-23 07:36
1672
2 hozzászólás
Balra a habarcsba burkolt fatemplom bádogtetővel, jobbra a helyreállított épület. Mintha nem is ugyanaz lenne a két képen
Balra a habarcsba burkolt fatemplom bádogtetővel, jobbra a helyreállított épület. Mintha nem is ugyanaz lenne a két képen
Fotó: Rómer Flóris Terv / Teleki László Alapítvány

Elég szép helyreállításról kaptam egy képpárt: Tiszabökény görögkatolikus templomát rekonstruálták az elmúlt években, és szentelik fel most december 1-én. A falu a határ közelében, az ukrán oldalon, Beregszásztól 25 kilométerre fekszik. Már az 1700-as évek közepén is volt itt egy nádfedeles temploma az egyháznak, de a jelenlegi épület is vagy 250 éve áll. Persze ez azért nem olyan tekintélyes kor egy műemléknél, vannak ennél öregebb templomaink is. Csakhogy ez fából van.

Igaz, ebből túl sok nem látszott a közelmúltig.

2 hozzászólás Tovább

"Ma a legnagyobb divat Pesten idegent forgatni"

november 21., 11:46 Módosítva: 2018-11-21 18:23
9
0 hozzászólás
furdoelet
Fotó: mkvm.hu

Kivételesen szerdán jelentkezik a heti programajánló, mert bepottyant egy remek könyvbemutató, ami ma van a Fugában. Ezen kívül lesz még egy gigakonferencia holnap, meg egy izgalmas kiállításmegnyitó a jövő héten. Nem túl sok, de ennyi jött szembe. Ha te is szervezel valamit, ami témájában az Urbanistára passzol, küldd el nekem az urbanistablog@gmail.com és berakom a következő merítésbe.

Szólj hozzá! Tovább

Felszentelt téglakápolna kriptával eladó

november 19., 12:11 Módosítva: 2018-11-29 15:05
52
1 hozzászólás
kehidakustány kápolna
Fotó: idealisingatlan.hu
1 hozzászólás Tovább

A kőbányai ügyfélszolgálati központ kapta Budapest Építészeti Nívódíját

november 16., 10:51 Módosítva: 2018-11-17 08:34
722
12 hozzászólás

Tegnap adták át a Fugában a Budapesti Építészeti Nívódíjat, ami jó kis keresztmetszete annak, hogy mi szép épült a fővárosban az elmúlt pár évben. Egész pontosan 2015 és 2017 között átadott házakkal lehetett jelentkezni a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara közös díjára.

A zsüri elég rangos volt, a kötelező politikusszereplőn kívül csupa elismert építész alkotta (Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes; Mártonffy Miklós, főépítész; Csapó Balázs, építész, a BÉK elnöke; Aczél Gábor, építész; Csomay Zsófia, belsőépítész; Kovács Csaba, építész MOME Építészeti Intézet igazgatója, Z. Halmágyi Judit, építész).

Na és akkor lássuk, miket is ítéltek a legjobbaknak!

12 hozzászólás Tovább

Mi az építészet Ekler szerint? Ma elmondja nektek

november 15., 09:21 Módosítva: 2018-11-15 09:25
9
0 hozzászólás
Az Ekler Dezső tervezte Kreinbacher-birtok Somlón
Az Ekler Dezső tervezte Kreinbacher-birtok Somlón
Fotó: Zubreczki Dávid / Urbanista

Meglehetősen szerény programfelhozatallal jelentkezem a következő hét (valójában két!) napra, de hát ennyibe botlottam bele. Mint írtam már korábban, csak azt rakom ki, amit küldtök, vagy máshol szembejön, vadászgatni nincs időm. Szóval ha szervezel valamit, ami a blog témájába vág, dobj egy linket az urbanistablog@gmail.com címre, és kiteszem előtte szerda/csütörtök magasságába. Az első rendezvény amúgy pár óra múlva kezdődik, ha addig végzek minden munkával, én is elnézek a Fugába! 

Szólj hozzá! Tovább

A nevét talán kevesen, a házait azonban mindenki ismeri

november 15., 05:20 Módosítva: 2018-12-11 09:29
196
16 hozzászólás

Nagyon szeretem a Kiskörút és a Rákóczi út sarkán álló irodaházat, az East-West Business Centert (ahogy arra nem olyan rég utaltam is a fejlesztő Skanska kapcsán). Nem a legkiemelkedőbb épület az elmúlt évtizedekből, még csak a tervezőnek sem a legfontosabb alkotása. Viszont személyesen kötődöm hozzá, és nem csak azért, mert apám is részt vett az építésében villanyszerelőként, vagy mert később két hétig itt takarítottam hajnalonként az egyetemi szünetben. Sokkal inkább azért, mert ez volt az első kortárs épület, amelyiknél ráeszméltem, hogy jól néz ki, és azt is meg tudtam fogalmazni, hogy miért.

Egészen odáig az „üveg+acél+beton=ronda, bezzeg régen” elvet vallottam. Itt viszont nagyon tetszett, hogy a ház rímel a szembe szomszédjára. És ehhez nem kellett építészeti cikkeket elolvasni csak ránézni. Meg legalább ennyire klassznak találtam az üveg panorámalifteket. Ez utóbbiak mára eltűntek: szóval azt is megtapasztalhattam, hogyan szorítja háttérbe az épített környezet értékeit a gazdasági érdek.

Csak jóval később tudtam meg, hogy a tervezőjét Zalaváry Lajosnak hívták (azt meg még később, hogy a támogatásával itt bontogatta szárnyait az ifjú Zoboki Gábor, Turi Zoltán és Györgyi Zoltán). Hogy mennyi klassz más alkotása volt még, s hogy tulajdonképpen ki is volt ő, hogyan látta a világot és saját házait, azt pedig Götz Eszter most megjelent könyvében olvashatjuk el.

16 hozzászólás Tovább

Viselkedj fiam, mert beadlak a Bauhausba!

november 13., 23:56 Módosítva: 2018-11-26 12:06
554
14 hozzászólás

Mostanában ez a fenti a kedvenc képem. Egy nő ül Breuer Marcell csővázas székén, a fején Oskar Schlemmer maszkjával. Elképesztően friss az egész, még a Lis Beyer tervezte ruhájával sem keltene feltűnést, ha kisétálna vele az utcára 2018-ban. (Feltéve persze, hogy a maszkot előbb leveszi.) Ha nem tudnánk, hogy a képet Erich Consemüller készítette, valamikor 1926 körül, simán gondolhatnánk, hogy egy mai reklámfotó ez a Bauhaus-centenáriumra. Merthogy az lesz jövőre (igaz, magyar tervezők, már egy évvel beelőztek mindenkit megemlékezésben). Na de minek is kezdődik hamarosan a 100. évfordulója?

A Bauhaus a mai ingatlanos nyelvben nagyjából egyet jelent azzal, hogy régi, szögletes, fehér, modern ház. Sőt nem is csak az ingatlanosban. Aki használja a szót, az leggyakrabban építészeti stílusként utal rá, és közben valami ilyesmire gondol:

Pedig a Bauhaus eredetileg egyáltalán nem stílus volt, ráadásul nem csak a szögletességről, a fehérről, a modernről, pláne nem csak a házakról szólt. (Igaz, már 1930-ban nagyjából így utalt rá Kállai Ernő.)

Bár a legendás iskola másfél évtizedet sem ért meg – a nácik 1933-ra kiutálták az országból –, mégis elképesztő hatása volt az építészetére, a dizájnra és a művészetre, szerte a világon. Jövőre hatalmas csinnadrattával, új múzeumokkal, rengeteg épületfelújítással, és egy rakás fesztivállal készül Németország a centenáriumra.

Ebből az alkalomból hívtak meg engem is, hogy bejárjak egy csomó izgalmas helyszínt. Bár a híres épületek, a világhírű csővázas székek, és mindaz, ami az eszünkbe jut a Bauhausról, leginkább Dessauban született, mi kezdjük az utazást Weimarban, ahol megalakult az intézmény. Azért is izgalmas a helyszín, mert ezekben a kezdeti években egészen más dolgok is történtek az iskolában, mint amit később a világ Bauhaus néven ismert meg.

14 hozzászólás Tovább

Na most már több emlékfát ne ültessetek, légyszi

november 10., 11:56 Módosítva: 2018-11-16 11:21
148
12 hozzászólás

Szívből örülök, hogy megújul a Rákóczi-kastély Borsiban, ezért sem akartam az erről szól cikket elvinni a dohogás irányába. Meg azért sem, mert a szóban forgó téma nem is a rekonstrukció tervezőin és végrehajtóin múlik, ráadásul tervbe van véve a kastély után a kert megújítása is. Úgyhogy az erre vonatkozó részt végül kivágtam a hosszúra nyúlt anyagból, meg hozzácsaptam néhány általános gondolatot, és most elétek tárom - hátha lesz, akit érdekel, egyetért, vagy vitába szállna velem.

Hogy pontosan miről is?

Nem nagyon van rá rendes kifejezés. Nevezhetjük mondjuk gerillaemlékművezésnek, vagy elcorvinközösödésnek, vagy elszabadságteresedésnek is. És nem csak emléktáblák vagy köztéri szobrok burjánzanak képletesen, de az emlékfák is. Azok ráadásul szó szerint: nem maradnak akkorák, ahogy azt a kedves megemlékező gondolta ültetéskor.

12 hozzászólás Tovább

490 millióért miénk lehet az Aranyélet panorámás luxusvillája

november 9., 06:39 Módosítva: 2018-11-09 18:39
761
2 hozzászólás
2 hozzászólás Tovább

Érdekel, hogyan épült meg a világ legnagyobb városa?

november 8., 13:00 Módosítva: 2018-11-08 13:00
24
0 hozzászólás

Hopp, mindjárt itt a hétvége. Most tényleg sokszínű a felhozatal a következő hét napra. Lesz benne könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés, ahol több menő építész lesz, mint asztalláb, aztán díjátadók, budai Bauhaus és erdélyi népi építészet. Sőt egy furcsa installációban zenekart is vezényelhetünk. Jó szórakozást.

Figyelem! Lusta disznó vagyok, nem vadászok külön programok után, csak azt rakom ki, ami szembe jön, vagy amit elküldtök nekem. Szóval ha szerveztek valamit, dobjátok át a linkjét az urbanistablog kukac gmail.com címre. Kösz!

Szólj hozzá! Tovább

Csodálatos magyaros szecesszió

november 7., 14:37 Módosítva: 2018-12-17 08:19
3370
5 hozzászólás

Épp ma van 150 éve, hogy egy pesti rabbi fiaként megszületett a századforduló egyik legjelentősebb magyar építésze: Komor Marcell. Életpályája az építészettörténet egész hosszú szakaszát öleli fel. Még Czigler Győző, majd a budavári Palotát és a Kúria épületét tervező Hauszmann Alajostól tanulta a mesterséget, de hamar Lechner Ödön keze alá került, így már ő is részt vehetett az Iparművészeti Múzeum tervezésében. Lechnert követve nem sokára a magyaros szecesszió egyik legnagyobb mesterévé nőtte ki magát. Később az amerikai art decó, sőt az egészen puritán modern is megjelent építészetében. Szamos magyar nagyváros (Marosvásárhely vagy épp Nagyvárad) köszönheti neki ikonikus épületét, de Szabadkának szinte az egész arculatát meghatározta.

Vagyis meghatározták, hiszen ahogy az akkoriban szokás volt, ő is állandó társsal dolgozott. A Komor Marcell - Jakab Dezső páros neve alighanem minden szecessziót kedvelő ember fülének ismerősen cseng. Szabadkán ma is úgy hívják a teret, ahol fő művük áll, hogy Jakab-Komor tér (Trg Jakaba i Komora).

Később saját fia, János lett a társa (ennek az apáról fiúra szálló építészmesterségnek is szép hagyománya van nálunk), és vele dolgozott egészen élete végéig. 1944. november 12-én épp a saját maga tervezte budai házába igyekezett haza, mikor a nyílt utcán elfogták a nyilasok, majd a 76 éves építészt gyalog hajtották egészen Sopronkereszttúrig, ahol végeztek vele.

A különös ikervillájánál (melyet természetesen a másik felében lakó Jakab Dezsővel közösen tervezett) tartott tegnap megemlékezést a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum, itt pedig néhány általa tervezett épülettel szeretnék rá emlékezni. A listában szereplő valamennyi épületet Jakab Dezsővel közösen tervezték.

5 hozzászólás Tovább