Tokiói zebra Európában: harminc másodperc káosz a kereszteződésben

2008.08.19. 08:43

fotó: Matteo MazzoniGyalogátkelőhelyek ritkán világhírűek: az Abbey road zebrája mellett csak a tokiói Shibuya kereszteződése fotótéma a turistáknak. A 2012-es olimpiáig Londonban is kialakítanak egy átlós átkelőt - állítólag Európában elsőként. Budapesten vajon hol lehetne ilyen?

A Tokió-szerte egyre több helyen bevezetett zebrarendszer lényege, hogy nem csak a szomszédos sarkok között, hanem átlósan is fel vannak festve a csíkok. Közlekedni persze nem csak ezeken lehet. Ha minden irányból pirosat kapnak a kocsik, akkor fél percig mindenki arra mehet, amerre akar (vagy inkább amerre tud).


A londoniak egész biztos szeretni fogják az Oxford Circus-re tervezett megoldást, mert nagyon kedvelik a speciális átkelőhelyeket. Nagy Britanniában ugyanis nem csak zebra, hanem panda, tukán, lunda, tigris, pelikán és pegazus is keresztezi a gépkocsiforgalmat. (Az utóbbit például lovasok használhatják: van egy átkelést jelző nyomógomb két méter magasan is, hogy ne kelljen leszállni a nyeregből.)

A nagy kérdés, hogy Budapesten hol lehetne (meg hogy kellene-e egyáltalán) Shibuya-típusú, átlós átkelőhelyet bevezetni. A legtöbb nagy gyalogosforgalmú csomópontokat már aluljárózták (ami ugyan nem mindig a legjobb megoldás, de ez van) sok nagy kereszteződésben pedig nincs igazán átlós gyalogosközlekedés. Talán az Andrássy út - Bajcsy Zsilinszky út - József Attila út csomópontban van elég nagy gyalogosforgalom (és rövid zöld, vö: Ragya-akció) vagy az olyan helyeken, ahol egyes sarkokról csak két lámpával közelíthetők meg a villamosmegállók járdaszigetei (pl. Oktogon vagy a Kerepesi út-Hungária krt. kereszteződése).  Bár azért itt sem akkora, hogy megérje egyszerre minden irányban pirosat adni az autósoknak.

fotó: Matteo Mazzoni