Ausztrál kerékpáros mélygarázs extra szolgáltatásokkal

2008.08.20. 11:10

Mit tegyen, aki nem akar lemondani sem a kerékpározásról, sem az ügyfélbarát megjelenésről (vagyis nem szeretne csatakosra izzadva beesni egy tárgyalásra). Sokáig azt hittem a megoldást a dongómotor jelenti (odafele verejtékmirigy-kímélő segédmotorozás, hazafele tekerés), de az ausztrálok jobbat találtak ki: kerékpáros mélygarázs mosodával, zuhanyzóval, száraz törölközővel.


Egy kerékpáros mélygarázs hatalmas ötlet - és nem csak azért, mert a kifejezés pár pillanatra összezavarja a környezetvédőket, hogy szeressék-e vagy sem. A cycle2city központot az ausztrál Brisbane üzleti negyedében építették ki. A lényege, hogy a munkába érkezők biztonságos helyen hagyhatják a kerékpárjukat munkaidőben, lezuhanyozhatnak és nem kell otthonról minden nap törülközőt hozniuk. Meg váltás ruhát sem, azt ugyanis külön szolgáltatásként kimossák és ha vendég kéri, automatikusan visszateszik az öltözőszekrényébe. Kötözködőbbek kedvéért: vasaló és vasalódeszka is van a "mélygarázsban". (Itt egy film is róla, kicsit hosszú, de érdemes beletekergetni)

Amúgy a rendszer csak Ausztráliában újdonság, Új Zélandon és az USA-ban már működnek ilyen helyek, Londonban pedig teljes parkolóház-hálózatot terveznek bevezetni a kerékpárral ingázóknak. (Igaz a mosoda valódi brisbane-i unikumnak számít, meg az is, hogy nem állami vagy önkormányzati üzemeltetésben próbálnak fennmaradni, hanem üzleti alapon.)

Kérdés, hogy Magyarországon is megélne-e egy ilyen központ (kivéve persze, ha a Magyar Nemzeti Bank alagsorába épülne). Bár ha elég frekventált belvárosi helyről, esetleg egy jól bekerékpározott vidéki városról lenne szó, akkor talán nem kizárt. Meg kell próbálni...