Hárommillióért irodaház vagy üzletközpont. Árulják az ipolysági zsinagógát

2008.10.11. 11:00

Na persze aki kicsit is járatos földrajzban, az tudhatja, hogy Ipolyság közvetlenül a határ túloldalán fekszik. Vagyis a szenzációhajhász címünkben (és az ingatlan.com-os hirdetésben) szereplő, 3.032.000-es összeg szlovák koronában értendő. Igaz, átszámolva a 24,5 millió forint sem tűnik soknak a város központjában épült kétszintes, közel nyolcszáz négyzetméter alapterületű épületért. (A wikipédia szerint városnak egykor három zsinagógaépülete volt, ma kettő van - a másikban múzeum működik.) Itthon ugyan nincs eladásra hirdetett zsinagóga, de ígéretünkhöz híven (igaz, kicsit késve de) bemutatjuk azokat az átalakítási, újrahasznosítási példákat, amelyeket az Urbanista-olvasók ajánlottak figyelmünkbe egy korábbi cikkünk nyomán. Könyvraktárak, tévéstúdiók, kultúrközpontok.


A győri zsinagógát Dr. Horváth András, a Széchenyi István Egyetem dékánhelyettese ajánlotta figyelmünkbe. Ugyanis az épületet a Városi Művészeti Múzeum és ez egyetem közösen működteti. Kiállításoknak és koncerteknek ad helyet az 1860-ban épült zsinagóga, amely a wikipédia szerint (ahonnan a kupolaképet is nyúltuk) "hosszú ideig mintaként szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez".

A szolnoki zsinagógáról a múzeum egyik dolgozója írt. (Azt kérte, ne említsük meg a nevét, mert az mint írta "fölösleges sallang" csupán)

Üdvözlet!
Olvastam a mai bejegyzést, és valami megmagyarázhatatlan módon arra az elhatározásra jutottam, élek a felkínált lehetőséggel:
a Szolnoki Galéria eredetileg a helyi zsidó hitközség zsinagógája volt, ma a Damjanich János Múzeum kiállítócsarnoka. Néhány évtizede a helyi hitközség eladta az épületet a múzeumnak, a legutóbbi épületrekonstrukció 2005-ben fejeződött be.
az épületről itt: http://www.djm.hu/allando/galeria.html
Mellékelek néhány fotót is.

Ez utóbbinak nagyon örültünk, mivel van közte archív kép, felújítás utáni fotó és a belsejét új finkcióval, "működés közben" illusztráló kép is.

@dika a bajai zsinagógához küldött linket, melyben ma a városi könyvtár működik. (Onnan vettünk le a balra látható fotót)

Hasonló sorsra jutott a szentesi is - a linkért köszönet essay-nak. Rákattintva sok kis képen meg lehet tekinteni nem csak a megújult külsőt, de azt is, hogyan funkcionál mint könyvtár.

Villy az esztergomi zsinagógára hívta fel a figyelmünket:

Technika Háza volt 2006-ig, most épp művház, de regionális tv stúdió lesz belőle.

Furcsa módon a Technika Háza szerep máshol is visszaköszön, pl. a kecskeméti zsinagógánál (A belinkelt cikkben - ahonnan a kép is való - érdemes elolvasni az épület történetét. Eszerint ez volt az első zsinagóga, amelyik új funkciót kapott a háború után). (Tipp: Tájfájter és kron)

A szekszárdi zsinagógában a Művészetek Háza működik. Mivel van orgonája, a kiállítások mellett rendszeresen helyt ad koncerteknek is, de " irodalmi estek, konferenciák, esküvők rendezésére is igénybe vehető". A gyulaiban zeneiskola működik.

A magyarországi zsinagógák wikipédiás listáján még több új funkciót nyert épület szerepel. Ilyen például Budapesten a Dózsa György úti  (vívóterem), az óbudai (TV-stúdió), a rákospalotai (Országos Széchényi Könyvtár lerakata) vagy a Rumbach Sebestyén utcai (Zsidó Néprajzi Múzeumot terveztek bele).

Sajnos nem minden magyar zsinagóga érhette meg a funkcióváltást.

A kép nem 1938-ban készült Berlinben, hanem 1980-ban Kaposváron, ahol városrendezés címén robbantották fel a zsinagógát a Néphadsereg szakemberei. Még arra sem vették a fáradtságot, hogy a két és fél méter magas (!) bronz kőtáblákat leszereljék az oromzatáról. A sérült tízparancsolat ma emlékműként szolgál.

Amúgy tudja valaki, hogy a gyönyörűen helyreállított Mádi zsinagógában most mi működik? Ha igen, írja meg, és azt is, ha tud más funkcióváltott zsinagógákról!

Természetesen itt is igaz, amit a funkcióváltó keresztény templomoknál írtunk:

Ebben a postban igyekeztünk a száraz tényeknél maradni, de nem felejtettük el, hogy ez mennyire fontos morális kérdéseket vet föl. Terveink szerint egy későbbi postban nem csak az Urbanista-olvasók véleményét foglaljuk majd össze, de megkérdezünk néhány papot, lelkipásztort és rabbit is, hogyan látják az átalakítások kérdését.