Város-e Debrecen? És Miskolc? Hát Szeged és Budapest?

2008.12.04. 09:05

margocica: Nagyvárad02Nem ám a levegőbe beszéltünk, amikor megígértük, hogy a héten újabb vitatémát dobunk fel. A Fórum Debrecen körül kialakult kommentcsata helyenként olyan kérdésekbe csapott át, vajon város-e egyáltalán Debrecen. A definíciók ebben az esetben elég "nesze semmi fogd meg jól" típusúak (és a Google is igen meglepő eredményt dob ki a "város" szóra), de mi nem is arra vagyunk kiváncsiak, hogy mit írnak a hivatalosok. Sokkal inkább arra, hogy a kedves olvasók mit éreznek városnak?

Ifjú koromban egy faluból iparosított szocialista kisvárosba tévedtem - név és GPS-koordináták a szerkesztőségben - és megkérdeztem egy járókelőt: "Elnézést, hol van ebben a városban egy telefonfülke?" "Na azt kéne fölakasztani, aki kitalálta, hogy ez város." - mondta és továbbment.

A másik kedvenc városdefiníciós sztorim egy ismerősömé, aki mikor gyermekkorában - talán negyven-ötven éve - oldalkocsis mortoron először hozták be Cinkotára és meglátta a patika emeletes épületét (a kép bal szélén), akkor úgy érezte "hát igen, ez a nagyváros".

Mielőtt nagyon egymásnak esnénk, szeretném leszögezni, hogy ez a kérdés szerintem épp olyan, mint a zenei stílusoké. Valójában teljesen mindegy, hogy mondjuk a Police reggaet játszott-e, punkot, new wave-et, esetleg ezek ilyen-olyan arányú kombinációját. A fontos az, hogy jó volt-e, amit csinált vagy nem. (Jó volt.) Én például nagyon szeretek ott élni, ahol élek, és teljesen mindegy, hogy ez most egy nagyobb város része-e vagy önálló település, és ha önálló akkor micsoda.

Na de mégis mitől lesz város a város? Attól, hogy sokan laknak benne? Hogy magasak a házak? Hogy zártak az utcafrontok? Hogy van villamos? Hogy van trolibusz? Hogy van legalább négy metró? Szellemi élet pezsgésétől és más megfoghatatlan izéktől? Attól, hogy az évente elgázolt biciklisek száma meghalad egy bizonyos értéket? Egyáltalán más-e a város jelentése Magyarországon - és most legyünk egy kicsit irredenták -, mint máshol? (Egyébként szerintem marha izgalmas, hogy olyan településformák vannak nálunk, amilyenek a világon sehol máshol - akárminek is nevezzék őket.) Meg egyáltalán fontos ezt a kérdést eldönteni?

Szóval - akár csak "Hol van Budapest határa?" kérdésében -, itt is kíváncsian várjuk a véleményeket! Hajrá!