Fa vs. műanyag. Ablak, ajtó, fortocska. Mivel zárjunk nyílást?

2009.01.05. 09:50

Levente2xy: A természet ereje

Az kérem, hogy nem értünk valamihez, még nem lehet kifogás arra, hogy nem írunk róla. De azért csak óvatosan! Már így is ezer fele kalandoztunk a blog témájától a bűvöskockázó Bushtól Szabó Győző köztéri műanyag szobráig, ám az építőipari fortélyokat gondosan kerültük - mindezidáig. Olvasóink ugyanis egyre többször fejtették ki, hogy ők feltétlenül szeretnének egymásnak esni műanyag nyílászárók vs fa nyílászárók témában, és mi természetesen mindent megteszünk értük!

A kérdés először a tetőkerti házikó kapcsán merült fel, hogy vajon ciki-e egy ötvenmillás kecóra műanyag nyílászárókat tenni? A tulajdonos szerint természetesen nem:

A műanyag nyílászáró - ami többek szerint ciki - adottság volt, az járt a szerekezetkész állapothoz, de érdekes a felvetés. Egyik barátom nyílászárókat gyárt, fát is, műanyagot is, ő saját lakásába műanyagot rakott. Szerinte jobban szigetel, nincs vele annyi gond, mint a fával (nem vetemedik, nem kell kezeléssel, karbantartással annyit foglalkozni), és bizonyos dizájnokhoz jobban is megy, mint a fa. Erről akár egy vitát is indíthatnál itt a blogon, érdekes lenne, ahogy a "fa-hívők" összecsapnak a "műanyag-hívőkkel".

Hát tessék. Íme a két tábor leggyakrabban hangoztatott érvei. Természetesen én sem tudok minddel azonosulni, de megpróbáltam pártatlanul összeszedni őket:

FA

- élő, természetes anyag,
- szebb, "igényesebb",
- régebbi épületeknél csak ez illeszkedik a látványba,
- javítható,
- lélegzik (nincs "túl tökéletes" szigetlés, nem kell mesterségesen megoldani a levegőzést),
- régi, kipróbált technológia.

MŰANYAG

- nem vetemedik, nem gombásodik, nincs rovarkár,
- tökéletesen zár,
- kitűnő hő- és hangszigetelő,
- az "igényesebbje" nem veszti el a színét, nem fakul és akármilyen színű, mintájú lehet - akár fautánzat is.

Na és persze vannak acélajtók, meg alumínium, PVC-alumínium, fa-hab-alumínium, PVC-fa anyagú szerkezeteket is - de ezekbe végképp nem kellene belemenni. A legtöbben úgyis a pénztárcájuk szerint döntenek, ha pedig megengedhetik a választást, akkor érzelmi alapon - de azt hiszem ez nagyjából mindenre igaz.