A világ húsz legélhetőbb városa. A lista összeállítói is meglepődtek a nyertesen (FRISSÍTVE a budapesti eredménnyel!)

2009.05.03. 13:42

LoviGabi: 20080329-DeVision-007

 

A toplistagyáros Forbes magazin (kedvencem tőlük a világ 15 leggazdagabb kitalált embere, élén Dagobert bácsival) a napokban összeállította a legélhetőbb városok listáját.  A New York-i magazin top 20 városa közt egy USA-beli sem szerepel, az élen pedig Bécs végzett. Mint írják, az idők gyorsan változnak, hiszen tíz éve még nem volt ilyen jó híre az osztrák fővárosnak.

A sorrend persze nagyon szubjektív dolog, de igyekeztek minél hitelesebb összeállítást készíteni. Ehhez New Yorkot vették alapul, azt határozták meg 100 pontosnak. Minden más várost ehhez viszonyítottak különböző mutatók alapján. Figyelembe vették a politikai és társadalmi környezetet, a stabilitást, a bűnözés mértékét, a gazdaság erősségét, a személyi szabadságot, a cenzúra hatalmát, az egészségügy és az oktatás minőségét.

Bécs 108,6 ponttal végzett az élen,  Zürich 108, Genf 107,9 ponttal lett dobogós. A legjobb amerikai eredményt a negyedik Vancouver érte el (107,4), holtversenyben az új-zélandi Aucklanddal. A sereghajtó Bagdad (14,4) jelentős hátránnyal a Közép-afrikai Köztársaság és Csád fővárosa után (Bangui - 29,3 és N'Djamena 31,3).

Idén először pontozták az infrastruktúrát is (elektromosáram- és vízellátás, telefon- és postai szolgáltatások, tömegközlekedés, forgalmi dugók, nemzetközi repülőjáratok). Ennek köszönhető, hogy számos német város az élbolyba került: München ebben a kategóriában a második, Düsseldorf a hatodik, Frankfurt a nyolcadik és Berlin a 16. helyen végzett.

Sajnos a teljes lista nem került fel, csak a top 20, így nem tudjuk, hogy fővárosunk hol végzett és hogy hol szerepelt az elmúlt években. A képekkel illusztrált, pontos számokat bemutató diavetítés itt tekinthető meg, a top 20 táblázata meg alant:

(forrás Pénzcentrum.hu)

FRISSÍTVE: Mint arra Megvagy Hadnagy felhívta a figyelmet, Budapest a 74. - épp úgy, mint tavaly. A teljes listát itt olvashatjátok.