Ötven város nagy részét eldózeroltatja az USA kormánya. Philadelphia, Detroit, Baltimore, Pittsburgh és Memphis is a listán

2009.06.22. 19:38

And so it falls:  Words, Dreams, Sweat, Blood and Tears.

 

Míg itt nálunk tenyérnyi parkok beépítéséről folyik a harc, az Egyesült Államokban úgy gondolja a kormány, hogy a válságból a legjobb kiút, ha eldózerolunk néhány várost. Na jó városrészt. De azért senki se pár utcányi környékekre gondoljon, hanem mondjuk 120 ezres városok területének negyven (40!) százalékára. Elég meglepő fordulat, ha azt vesszük, hogy a legutóbbi nagy világválságból többek közt épp az infrastruktúra kiépítésével lábalt ki az ország.

Ugyanakkor logikus a döntés, a kiválasztott ötven város baromi nehéz helyzetben van és sokkal nagyobb esélye lesz, ha kicsit kompaktabb formában folytatja működését. Arról nem beszélve, hogy a bontás is munkát teremt (vö: Egészséges erotika). Az első helyen, Flintben, az Államok egyik legszegényebbnek tartott településén már meg is kezdték a házak bontását. Itt az autógyártás összeomlása óta (eredetileg innen származik a GM) óriási a munkanélküliség és nagy az elvándorlás.

De a listán olyan "előkelő" nevek is szerepelnek, mint Philadelphia, Detroit, Baltimore, Pittsburgh vagy Memphis. Ezek a válságtól sújtott városok sokkal könnyebben tudják túlélni a gazdasági válságot, ha kisebb területről kell gondoskodniuk, legyen szó akár közlekedésről, akár közüzemekről, közbiztonságról vagy szociális ellátásról stb. Az óriási területeket elfoglaló kertes külvárosok már a benzinárak emelkedésével elkezdtek elnéptelenedni, hiszen nagyon drágává vált az ingázás a belvárosi munkahelyekre.

A környezetvédők pedig örömmel dörzsölik a kezüket, hiszen óriási területeket nyer vissza a természet.