Fradi-stadion: egy meghökkentő terv. Kevés rá az esély, hogy ez legyen a befutó, pedig Budapest egyik legmenőbb épülete lehetne

2009.07.14. 10:37
ftc

Emlékszik még valaki arra az FTC-stadiontervre, amit tavaly decemberben nagy csinnadrattával bemutattak a sajtónak. Nem? Nem csodálom. Az nagyjából annyira volt izgalmas, mint a Pólus Center. Na már most ahhoz képest az ez a terv maga a mennyekből az Üllői útra ereszkedett Guggenheim Múzeum. Hogy milyen stádiumban van az elfogadtatása, egyáltalán szóba került-e az elfogadása, arról sajnos semmi biztosat nem tudunk. Az mindenesetre biztató, hogy az önkormányzati oldalakat előszeretettel ízekre cincáló olvasónk, Sadia a IX. kerület honlapján (1. pont) bukkant a tervek előterjesztésére. (Itt az egyik pdf, itt a másik)

 ftc2

Nos a programjavaslatot megrendelő S.A.M.O. Kft-től megtudtuk, hogy rengeteg terv született, és bár még semmi nem dőlt el, erre a madárfészek szerű kialakításra elég kevés az esély. Egyrészt gyakorlatilag felrúg minden érvényben levő szabályozást, másrészt biztonsági szempontból sem a legnyerőbb (egy több tízezer embert befogadó létesítményt körbeépítenek további tömegeket befogadó épületekkel). Kár, mert nekem tetszett. Amúgy a körbeplázásítás mindenképp meg fog történni, még ha nem is egybe lesznek építve a tömbök - ezen berzenkedjen seni. Ma már a világon sehol nem építenek benzinkutat, stadiont vagy repülőteret úgy, hogy ne csapnának hozzá egy rakás kereskedelmi egységet, ami sok esetben a fő bevételi forrást jelenti.