Világsiker Szentendre új köztemetője

2009.11.11. 15:07
10 hozzászólás
Szentendre új köztemetője6

Épp a Váti Családbarát Város konferenciáján ülök és online közvetítek, de egy nagyon érdekes sajtóközlemény pottyant a postaládába egy világsikerről. A világsiker egy cégeknél általában óriási forgalmat jelent, mertem remélni, hogy ebben az esetben nem erről van szó, mert a hír a szentendrei új köztemetőről szól. Nos nem. Maradjunk annyiban, hogy nagyon jól néz ki, ami egy temető kapcsán lehet hogy furán hangzik, de mindenesetre talán ott lesz a helye a Táj-kert temetőgyűjteményében. A világsiker lényege, na meg egy csomó fotó alant:

Világsiker a szentendrei temető magyar terve

Közel ezerötszáz, a világ minden pontjáról beérkező építészeti alkotás közül a legjobbak közé sorolta a World Architecture Festival neves zsűrije Szentendre új köztemetőjének tervét, a budapesti A4 Stúdió munkáját. A barcelonai konferencián november 5-én hirdettek eredményt másfélezer, a világ minden tájáról érkezett szakmabeli előtt. A 25 kategória egyikének győzteseként, egyetlen magyar indulóként a szentendrei temető terve bekerült a másnap rendezett fináléba is, ahol a döntőben közvetlenül a győztes spanyol iroda mögött végzett.

A World Architecture Festival nemzetközi zsűrijének elnöke, Sir Peter Cook brit építész kiemelt dicséretben részesítette a tervet. Bírálatában kiemelte a tájhoz való illeszkedést, elegáns és szakrális részleteket, valamint a funkcióhoz méltó érzékeny, festői grafikát.

A temető tervezésére Szentendre önkormányzata 2007 végén írt ki pályázatot; az A4 Stúdió ennek megnyerése után elkészítette a részletes terveket. Az 500 millió forintos beruházás kivitelezésének megkezdését 2010 nyarára tervezik.

„…Az A4 Stúdió terve már a hazai pályázaton is a zsűri egyértelmű elismerését nyerte el. A bírálat kiemelte, hogy minimális építészeti eszközökkel, Magyarországon szokatlan módon természeti környezetben helyezik el a temetőt, fás-ligetes környezetet teremtve. A terv messzemenőkig figyelembe veszi a helyszín meglévő adottságait, épített elemeiben pedig elegáns és a funkciótól megkövetelt módon filozofikus...” idézet: hg.hu

Tervezők: Kendik Géza vezető tervező, Maza Orsolya, Papp Zoltán Tibor, Varga Rita és Vilics Árpád építészek, Erdélyi Mónika fotó, Preszter Márta tájépítész. Szakmai támogatásukat köszönjük Schmitt Petra, Hargitai Zsófia munkatársaknak, IVANKA BETON és LÁTSZÓBETON Kft-nek.

Kiegészítő információk: www.worldarchitecturefestival.com

World Architecture Festival 2009. november 4-6. között Barcelonában megrendezett versenyén a világ vezetői építészei, kritikusai zsűriztek. Több mint 1500 induló részvételével öt szekció (megvalósult épült, jövőben megvalósuló tervek, belsőépítészet, strukturális építészet, diák) 25 kategóriájában hirdettek győzteseket. Az A4 stúdió terve egyhangú pontozással nyerte meg a legnépesebb kategóriát (Future Project of the Year – Competition Entries). A jövőben megvalósuló tervek kategória győzteseinek rendezett döntőjét a spanyol Miralles Tagliabue EMBT iroda nyerte a Shanghai Expo pavilon tervével. A nyertes mögött kiemelt dicséretben részesítette A4 Stúdió szentendrei temetőjét, valamint a Design for London, East London Green Grid fejlesztését. Az elismerés a világsztárokkal tűzdelt mezőnyben azért is értékes, mert nem szponzor, vagy gyártó, hanem az építész szakma nemzetközi vezetői díjazták a kollégáikat.

 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!