Felújítják az egyetlen közkézen levő püspöki palotát

2010.02.04. 08:03
Sümeg - fotó: muemlekem.hu

 

Felújítják ez egyetlen közkézen levő barokk püspöki palotát - kaptuk a Váti közleményét, és bevallom ennyiből nem találtam volna ki, hogy a sümegiről van szó. Kicsit (na jó nagyon) mostohán kezelték az épületet az elmúlt évtizedekben: a középkori vár mellett teljesen háttérbe szorult mostanáig, pedig valójában a kettő együtt alkot egyedülálló tájképi értéket. A színe törtfehér-kékesszürke lesz, ugyanis ilyen is volt - így nagyon nem fog elütni a jelenlegitől. Ez nagy szerencse, mert ugye Eszterházy-kastély rózsaszínesre festése kicsit mellbe vágott pár embert, pedig állítólag az volt az igazi, nem a sárga. Aesculus, a Táj-kert bloggere hívta fel a figyelmemet arra, hogy igazi barokk kert jelenleg csak egy van Magyarországon, a nagycenki (bár alakulgat a fertődi is). Mindenesetre klassz lesz! teljes közlemény alant. [Fotó: műemlékem.hu]

 

Több mint egymillió euróból újul meg Sümegen a püspöki palota

Hamarosan ismét eredeti pompájában várja a látogatókat Sümegen a barokk püspöki rezidencia. Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus közel egymillió eurós támogatásával megújuló négyszáz éves palota a helyi közösség és a turizmus szolgálatába áll, egyúttal az egész történelmi városmag újjáéledésének központja lesz.

A tervek szerint jövő áprilisban adják át Sümegen a felújított püspöki palotát. Az 1947-ben államosított épületet évtizedeken keresztül hol kollégiumnak, hol általános iskolának, hol technikumnak használták. Értékes freskóit lefestették, díszes termeit falakkal osztották fel, bútorzatát széthordták és és az egykori rezidenciát majd fél évszázadon át hagyták pusztulni. Pedig páratlan kincset jelent: mára az egyetlen közkézen levő barokk püspöki palota hazánkban, ráadásul a hasonló stílusban épült kisnemesi és polgári házak gyűrűjében, a Sümeg fölé magasodó várral együtt valódi városképi kuriózum.

Bár az ezredfordulón a tetőszerkezet felújítása megmentette az épületet a pusztulástól, romos külsővel nem töltheti be azt a szerepet, amelyre alkalmas lenne. Ugyan ma már falai közt kap helyet a városi képtár és a Palota Galéria, udvarán pedig nyaranta előadásokat tartanak, ennél sokkal több lehetőséget rejt. A tervek szerint néhány év múlva ideköltözik a városi könyvtár, termeiben kamarahangversenyeket, előadásokat vagy akár konferenciákat tartanak majd, újra működik a kápolna benne és - kihasználva az országban egyedülálló adottságait - barokk múzeumnak ad helyet, ahol bemutatják, hogyan éltek a kor egyházi méltóságai. A palota mellett barokk és angol kertet alakítanak ki. Ezek a fejlesztések azonban csak az épület restaurálása után kezdődhetnek el, miként a környező utcák, épületek rekonstrukciója is.

Éppen ezért kiemelten fontos az a munka, amely tavaly augusztusban vette kezdetét Sümegen. A másfél évig tartó rekonstrukció során korhűen, a XVIII. századi állapotokat tükrözve újul meg a palota: a vakolatdíszek helyreállítása mellett arra is ügyelnek, hogy eredeti tört fehér és kékesszürke színeit nyerje vissza az épület. Természetesen mindezek mellett korszerű, hőszigetelt nyílászárókat építenek be. A homlokzatokkal együtt a főkapu és palota terasza is megújul.

A fejlesztés költsége mintegy 1,2 millió euró, amelyhez közel egymillió euróval járul hozzá az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus. A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projekt ugyan nem jövedelemteremtő (a palota csak nonprofit célokra használható), gazdasági hatása mégis jelentős. A legóvatosabb becslések szerint is megtízszereződhet az idelátogatók száma, ami nem csak az épület fenntartási költségeit fedezi majd, de hozzájárulhat más sümegi vállalkozások fellendítéséhez is.