Jövőre lakáshiány lesz Budapesten?

2010.02.19. 10:18

"Évente átlagosan 20 százalékkal szűkül folyamatosan a budapesti új lakás kínálat, ennek eredményeként 2006-hoz képest mára 50 százalékos a csökkenés. A trend folytatódása 2011 végére lakáshiányhoz vezet." - számol be a Napi Gazdaság egy tegnapi sajtótájékoztatóról.

A fenyegető élt némiképp tompítja, hogy a felmérést a Futureal végezte, ami egy kicsit azért olyan, mintha egy vitamingyártó jósolna nagy influenzát, de ne legyünk gyanakvók. Tulajdonképpen igazuk van, itt ugyanis csak új lakáspiacról van szó! Csakhogy a lakás az nem olyan egyszer használatos dolog, szerintem a turkált ruháktól frászt kapó finnyások sem ragaszkodnak mindenáron az új lakásokhoz. Márpedig ha a teljes lakáspiacot nézzük, akkor nemhogy csökkenésről, hanem értelem szerűen bővülésről beszélhetünk. Kérdés persze, hogy milyen támogatási rendszer lesz 2011-ben az új lakást vásárlóknak, az ugyanis jelentősen befolyásolhatja a vonzerejét.

Na de nem ez volt az egyetlen érdekesség, amely a felmérésben szerepelt. Lássunk kimazsolázva pár adatot:

  • 2009 év végén az eladásra kínált új lakások száma 5.854 darabra csökkent, 2010 végére a kínálat 3600 darabra, 2011 év végére alig több, mint kétezer darabra olvad.
  • Legmagasabb az értékesítettségi arány a XVI., a VII. és a IV. kerületben.
  • A legalacsonyabb a XIX., a XV. és a XII. kerületben.
  • A még eladó lakások közül a legtöbb a XIII., XI. és a XIV. kerületben található.
  • A szobaszám alapján a 2 szobás lakások - beleértve a másfél szobás lakásokat is - képviselik a legnagyobb, 40 százalékos arányt.
  • A kínált átlag lakás 61 négyzetméteres, átlagára 417 ezer forint négyzetméterenként.
  • A ma elérhető új lakások teljes piaci értéke 162,5 milliárd forint (ez a magyar GDP fél százaléka), vagyis a felmérés szerint, ezért az összegért lehetne minden, jelenleg a piacon árult új építésű lakást felvásárolni.

[Forrás: napi, resource]