Metrót Pécsre? Az ötletgazda szerint lelkesedésből meg lehetne terveztetni a földalattit

2010.05.19. 15:30

"Dr. Temesi Tibor ügyvéd, az Expo Center ügyeit vizsgáló bizottság tagja szerint összefogással, környezetükért tenni akaró, segítőkész, lokálpatrióta szakemberekkel földalattit kéne építenünk, így hosszú távon megoldható lenne a város észak-déli irányú tömegközlekedése. Az ügyvéd az általa elkészített anyagot Kővári János pécsi országgyűlési képviselőnek is átadta már."- írja a Pécsi Újság. Lehet, hogy a budapesti sikeren felbuzdulva kapott kedved a dologhoz az ügyvéd úr? Nem valószínű, mert Temesi szerint a pécsiek lelkesedésből, ingyen megterveznék azt.

A tervezett megállók a Pécsi Újság cikke nyomán:
 

  • a jelenlegi kertvárosi buszvégállomásról indulna a vonal
  • Honvéd kórház és a temető környéke
  • vasútállomás
  • Hungária úti parkoló
  • Széchenyi tér 
  • a vonal északi végállomása „az északi körút, Hunyadi út kereszteződésének környéke lenne.

 

A miből és a hogyan kérdésére Temesi Tibor kifejtette: pécsi vagy ide származott és a várost szerető szakemberek, mérnökök, technikusok, gazdasági szakértők segítségével megoldható lenne az építés engedélyezési és kivitelezési terveinek kidolgozása - méghozzá önkéntesen, fizetség nélkül. Ennek megvalósulása után további szakemberek dolga lenne az EU-pályázat megfelelő elkészítése úgy, hogy „azt a város meg is nyerje".

Hozzátette, a szervezési-tervezési munka komoly pénzbe kerül, átlagosan egy beruházás összköltségének harmadát adja. Az ötletgazda nem kívánt konkrét adatokkal szolgálni a kivitelezés teljes költségére vonatkozóan, mondván, nem pénzügyi szakember és nem szeretne valótlanságokat állítani.

Mindazonáltal ideális esetben, „nagyon komoly hozzáállás mellett másfél év alatt" elkészülhetne az egész struktúra, „de akkor azt csinálni kell!"

[via: im]