Megint sok közvécé lesz Budapesten. Kérdés, ki fogja használni

2010.05.31. 08:32

WCAz Urbanista már többször foglalkozott a budapesti közvécék helyzetével, ígértek ezt, tippeltünk azt, de most aztán itt jön a végső megoldás: hamarosan a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) veszi át a budapesti illemhelyek üzemeltetését, s a vállalat rögtön nagyszabású felújítási programba kezd - legalábbis az Ingatlan.net cikke szerint. Mint írják:

 

"Az 1996-ban még 112 működő és nyitva tartó egységből mára 74 maradt, s ezekből is csak 36 működik, jó néhány csak idényjelleggel. És ez csak a mennyiségi mutató; a wc-k állapota miatt azokat valószínűleg csak végszükség esetén használják a rászorulók."

 

Szerintem ez nem csak az állapottól függ - bár alighanem elrettentő ereje van azért egy-egy elhanyagolt klotyónak. Ugyanakkor én nem is tudom mikor voltam utoljára közvécében. (Ja de, eszembe jutott, két éve Debrecen főterén, a föld alatt - az elég klassz volt.) Szerintem ma már sokkal egyszerűbb egy olyan helyre beugrani, ahol van vécé is. Ha valaki nagyon sajnálja a pénzt, akkor inkább sunnyog, ha nem sajnálja, akkor meg inkább iszik egy kávét, minthogy csak a mellékhelyiségért fizessen. Budapesten ugyanakkor látnak fantáziát a dologban.

Megszűnik ugyanis az IL-NET Kht., amelyik 14 éven keresztül működtette a hálózatot és az 1950-től 1996-ig azt üzemeltető FCSM kezébe kerül vissza. Természetesen felújításokat és bővülést ígérnek:

 

    • megnyitják a jobb állapotban lévő, kisebb költséggel működőképessé tehető helyiségeket, például a budai Várban, a Hunyadi János úton, a Szent Gellért téren, a Móricz Zsigmond körtéren és a Kosztolányi Dezső téren.

    • közbeszerzési eljárást írnak ki egyre több wc felújítására.

    • ütemben a hálózat bővítése következik.

 

Lesz érintés vezérelt vízöblítés, fertőtlenítés UV fénnyel, miegymás. Négy év múlva újra száz illemhely lesz a fővárosban. A több százmilliós összköltségű munkálatokat az FCSM saját forrásból finanszírozza. (Fotó: darthwalk)