Ilyen volt, amikor a Gödör helyén még ház állt. Rengeteg remek privát fotó tölthető le nagy felbontásban a Fortepanról

2010.09.01. 19:09
~dá~: Fotó: Fortepan

 

A fenti képet retekblog küldte be a budapesti városbloggerek levlistájára. A különös kompozíció nem Photoshoppon készült, hanem az Eucharisztikus Világkongresszuson 1938-ban (ahol, mint azt a heti betonos Smiló Dávid éles szeme kiszúrta, az oltár a római Szent Péter Bazilikában található mása). Ami igazán érdekes, az a lelőhelye.

A kép ugyanis a Fortepan.hu oldalról származik és egyike annak a közel ötezer privát fotónak, amit nagy felbontásban le lehet onnan tölteni és forrásmegjelöléssel bármire felhasználni. A dolog kicsit körülményesen működik, nincs keresője, tárgyszava (illetve csak három: tárgy, helyszín, személy), meg lehetne még sorolni a hiányosságokat, de nem lenne igazságos.

Egyrészt mert köszönet jár a remek kezdeményezésért, másrészt meg egy családi fotóalbumban is csak lapozgatni lehet, mégis milyen jó dolog, harmadrészt meg aki akarja betárgyszavazhatja - a honlap alapján minden segítséget szívesen fogadnak. Főleg persze amatőr fotókat a múltból.

Mindenkinek jó böngészést hozzá, a Deák tértől (ahol még a Gödör helyén egy ház állt), a Gellért térig (ahol ugyan a romokat még nem takarították el, de sebtiben felhúztak egy szovjet emlékművet).

~dá~: Forrás: Fortepan
~dá~: Fotó: Fortepan