Gördeszkapálya épül az Erzsébet téren

2010.09.03. 09:09
034

 

Miként Pösti jelezte egy kommentben, gördeszkapálya épül az Erzsébet téren, a buszpályaudvar - pardon, 2003-ban átkeresztelt és azóta is üresen árválkodó Design Terminál - mellett. Persze ma is majdnem ugyanitt gördeszkázik mindenki a Gödör felőli oldalon (ahol laikus szemmel nézve is teljesen olyan térizék, installációk vagy mik vannak, amelyek, szinte csábítanak a ráhajtásra), ám ha tényleg jól sikerül a fejlesztés, akkor lehet hogy átköltöznek az Új főutca felőli terepre.

 

035

 

Tegnap lőttem pár fotót sebtiben, nagyon úgy néz ki, hogy a választások előtt ezt is átadják. Részemről örülök neki, ha sikerül kibékíteni az ellentéteket, a zuglóban egyelőre csak terveznek hasonlót, viszont a XVI. kerületben épp most készült el egy új pálya egy nagy parkrekonstrukció, köztérfejlesztés keretében (arra még visszatérünk).

Az ellentétek, na és persze a megoldás bemutatására pedig álljon itt két idézet. Ezt nyilatkozta az extrem.hu-nak Dezső András, a Deszkás Piknik ötletgazdája júliusban a nyári felvonulás előtt:

 

Ez óriási probléma, de túlmutat a deszkázáson. Az a helyzet, hogy a várostervezésben és az ifjúságpolitikában sem koncepció, sem stratégia sincs bennünket illetően. Mondok egy példát: az V. kerület nagyrészt uniós pénzből megcsinálta az új főutcát. Amikor megnyitották, gördeszkás bemutatót akartak szervezni, majd visszaléptek...  S miközben az Egyetem téren egy, az önkormányzat megrendelésére készült plakáton gördeszkás figurával hirdetik az új főutcát, ugyanott a padokra kiírják, hogy gördeszkázni tilos. Teljesen megértem, hogy az önkormányzat vagy az ott lakók nem szeretnék, ha a padokat a deszkások tönkretennék, ebben nincs is vita közöttünk. Csakhogy az önkormányzatnál a „deszkás problémáról” már évek óta tudnak. Ahogy arról is, hogy egy kis tér és néhány egyszerű deszkás elem építésével az egész „ügy” kezelhető lenne. Fillérekből. Ehelyett folyamatosan csak ígérgetnek és halogatnak, majd csodálkoznak, hogy a deszkások tönkreteszik a műtárgyakat. Még mindig ott tartunk – és ez a szomorú –, hogy nem úgy alakítják a várost, hogy annak is élhető legyen, aki csak sétálni szeretne, és annak is, aki az utcai sportok híve.  Ez hasonló ahhoz, mint amikor építenek egy közparkot, majd kiírják, hogy a „Fűre lépni és ülni tilos!”. 

 

037

 

A Helyi Téma a kerületi közterület-felügyelet igazgatóját kérdezte. Illés István szerint:

 

 Mi is tapasztaltuk, hogy mióta az Egyetem teret lezárták az átmenő forgalom elől, a környékbeli fiatalok rendszeresen ott gördeszkáznak. Ez nagyon zavarta az itt élőket, egyrészt a zaj miatt, amit okoztak, másrészt pedig féltették az új padokat, amit a Belváros Új Főutcája megépítése során idehelyeztek. Azt nem tilthattuk meg nekik, hogy a téren gördeszkázzanak, hiszen a Belváros átalakításának az egyik célja éppen az volt, hogy élhetőbb legyen, és több közösségi tér alakuljon ki – azonban az utcabútorok nem rendeltetésszerű használata rongáláshoz vezet, ami büntetendő. A szabálysértésért kiróható bírság 10 ezer forint lehet. Mikor észleltük a problémát, tiltó feliratokat helyeztünk el a padokon, ami célravezető volt – mondta a szakember.

 
Ugyanitt idézik a polgármestert Rogán Antalt is:
 
Az nem szerencsés, ha csak tiltunk, ez önmagában nem vezethet eredményre. Mivel az Erzsébet tér a főváros tulajdonában van, megállapodást kötöttünk velük, hogy a téren a gördeszkás fiatalok számára egy gördeszkapályát építünk, aminek tervezése már folyamatban van. Így lehetőség lesz arra is, hogy az ottani, megrongálódott burkolatot kicseréljük. Várhatóan őszre elkészülhetnek a munkálatok.