Mi épül a Lehel Csarnok mellé? A Lipót Telefonközpontot már lebontották, a tervek szerint hétemeletes irodaház lesz a helyén

2010.09.08. 12:56
v17 003[1] Lipót Távbeszélő Főközpont

 

Több levelet is kaptam az elmúlt hetekben, hogy lerombolták a Dévai, a Váci és a út által határolt telken álló épületet - vagyis a Lehel Csarnok szomszédját - és vajon mi épül majd oda. Nos, ha minden a tervek szerint alakul, egy hét emeletes irodaház.

De ne szaladjunk előre, lássuk mi volt itt korábban.


Urbanista nagyobb térképen való megjelenítése

 

Ez volt az 1927-29 között Tichtl György tervei szerint, neobarokk stílusban épült Lipót Telefonközpont. Új korában így nézett ki:

Lipót Távbeszélő Főközpont

(Fotó: Postamúzeum)

A Norc.hu még megörökítette, ilyen volt pár hónapja:

 

Lipót Telefonközpont

 

Jelenleg pedig ez van a helyén:

2010 nyara

 

Most persze elég szomorú látvány, de nem hiszem, hogy bárkinek is vérzik érte a szíve. Egyrészt mert nem volt egy különösen szép, jó vagy legalábbis fontos épület. A nagy kérdés persze az, hogy mi kerül majd ide. Egy 2006-os terven még az eredeti forma megtartásával gondolkodnak a környezete rendezésén, de remélhetőleg ennél jobb megoldás születik. Ott ugyanis belül maradt volna a parkoló.

 

v17 001[1]

 

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor egy hétemeletes irodaházat építenek ide. Építési engedélye még nincs, de a Tervtanács már elfogadta. A fejlesztő a WING, a tervező pedig Szerdahelyi László. Ugyanez a páros jegyzi a Váci út egyik legjobb irodaházát, az Átrium Parkot, amit leginkább a szabadon látogatható belső parkja dob fel.

Ha hinni lehet az építész honlapján látható látványterveknek, ez is valami hasonló lesz.

 

v17 004[1]

 

 

Köszönet a XIII. kerületi Önkormányzat sajtósának az információkért, és a meglepő rugalmasságért. Sőt már azért is, hogy egyáltalán elérhető volt, mert sajnos ez sem olyan egyértelmű máshol.