Milyen volt a lakhelyed 150 éve? Utcaszinten böngészhető XIX. századi Magyarország-térkép a neten

2010.09.10. 10:05

 

Biztos mindenki elgondolkozott már azon, hogy vajon mi volt száz-kétszáz éve azon a helyen, ahol most él vagy amerre nap mint nap jár. Nos nem is olyan nehéz megtudni. Magyarországról három katonai felmérés készült, az első még az 1700-as évek végén, az utolsó Ferenc József idején. Mai ésszel felfoghatatlan, hogy tudtak ekkora területet ilyen pontossággal feltérképezni az akkori technikai felszereléssel. Mint most Balázs leveléből megtudtam, a II. katonai felmérés felkerült a netre (itt böngészhetitek) és ráhúzva a műholdas felvételekre, jól látszik, mennyire pontos. 

Na meg az is, mi minden változott másfél évszázad alatt, bár ami nekem még érdekesebb volt: mi minden volt már akkor előre kódolva. Mondjuk Budapest terjeszkedése, helyenként akár az M0-ás nyomvonala is. Jó böngészést mindenkinek!

  

Szia Dá!
 
Kaptam egy nagyon tuti linket, pontosabban egy térképet Magyarországról, nem tudom láttad-e már. Ha még nem, akkor íme(mindenhol maximálisan rá lehet nagyítani, de időnként időbe telhet mire a műholdas kép fölé beteszi a régi térképet):
http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html
Hogy pontosan mikori, azt nem tudom, meg nem is egy év alatt csinálták az is biztos. Az 1800-as évekről van szó, az Osztrák-Magyar Monarchia alatt csinálták a hadsereg részére.
Fantasztikusan pontos és gyönyörű! Egyrészt nagyon tanulságos, ugyanakkor függőséget okoz - az ember akaratlanul is meg akarja keresni a térképen az összes helyet azon a térképen, ahol járt már.
Jópofák és érdekesek az elnevezések. Sok apró érdekességet rejt a térkép,pl fel van tüntetve és ki van írva pár kocsma és csárda a "semmi közepén".
Ott van a mai budapesti Szent Imre kórház helyén az akkori gyógyfürdő, mely amúgy tán(ha még nem volt) egy új posztot is megérdemelne, a sztori itt:
http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=18271
 
Aztán, barangolva láthatjuk, hogy a városliget akkor még tényleg a város széle volt és amennyire ki lehet venni, még nem épült meg az 1886-ban megnyitó állatkert(tehát azon részét 1886 előtt rajzolták).
Aztán érdekesség számomra a Margitsziget, ami ugye egyrészt nem csak egyedül állt, másrészről azóta már lejjebb vándorolt(megy ez a Kétfarkú kutya nélkül is :) ).
Ja és khm, jó látni a pesti oldalon, hogy még nincs meg a Parlament öö nem rontja el a városképet a maga stílusával és nagy méretével. Ma már biztos nem is kapna engedélyt... :) Bár ez inkább szomorú.
 
Mindenesetre nagyon szívesen bejárnám az akkori Magyarországot..Ha ez egyszer sikerülne, ígérem nem csak térképet, hanem fotókat is küldök majd. :)
 
 
üdv, Balázs