Meghökkentő lelátó a város szélén. Hófehér, modern, illene egy Poirot-filmbe és egy Budapest I/B osztályú csapaté

2010.10.02. 15:36
20100925101

 

A múlt héten a kisfiamat kísértem el egy focibajnokságukra az újmátyásföldi Ikarus telepére, ahol meghökkentő élményben volt részem. Egy kisvárosi hangulatú sporttelepről van szó, amely azért elég nagy, mivel a hajdan világhírű buszgyáré volt, s bár az egyik fele magánkézbe kerülve hervadozik, a másik köszöni jól van.

Szóval egy Budapest I/B osztályú csapat pályájáról van szó, ahol az ember mégsem vár meglepetéseket - erre tessék. Véletlenül kell belebotlanom egy izgalmas épületbe, amelyik alig fél éve épült és sehol nem hallottam róla, pedig nagyobb visszhangot kaphatott volna - ráadásul nem is lakom messze tőle.

Lehet, hogy az elfogódottság is szerepet játszik abban, hogy megtetszett ez a lelátó, ugyanis nagyon szeretem a "Poirot-hangulatú" épületeket. Ezért bírom Brünnt, meg a Pasarétet. Érdekes, hogy nálunk ez a stílus valahogy a sportépületekhez kötődik (például ehhez a régi teniszpályához, vagy ehhez az egészen új sportkomplexumhoz). Na de lássuk a szóban forgó kis remeket.

 

 

Az egészet két pálya közé ékelték be, így egyszerre két oldalra is lelátóként funkcionálhat. Az egész egy gyönyörű, hófehér hajóra emlékeztet, kecses lépcsőkkel, finom kis ablakokkal, felül deszkapadlóval. Mondjuk az utólag odaeszkábált büféterasz helyett tervezhettek volna valami maradandót is, ami jobban illik hozzá, de ez legyen a legnagyobb baj.

20100925108

 

Ami pedig különösen tetszett, hogy nem csak kívülről csinos, de belülről is nagyon ötletesen ki van használva. AZ egyik oldalon öltözők, irodák, szertárak stb, futnak végig, viszont a hajótest másik oldalán egy zárt, fedett futópálya van. A folyosótól pedig bordásfalak választják el, ami nem csak térhatárolónak és sporteszköznek kiváló, de egyúttal átereszti a fényt, vagyis meg van oldva a folyosó világítása is.

 

Aki arra jár, nézze meg. A 2001-es korosztályú csapatuk amúgy elég erős...

 

A neten egyébként itt-ott akad róla valami. Ez például egy videólátványterv 2008-ból, itt még vannak ülőhelyek is - ezek vagy kimaradtak a végleges megoldásból vagy mobilak és el voltak pakolva ottjártamkor.

Az elkészült épületről annak idején az Építészfórum is beszámolt, fotókat leírásokat az ottani cikkben is találtok. Ők hóban fotózták még és nem telefonnal:

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_130frh_P1000312k.jpg