Urbex: tiltott kalandok Budapesten

2010.10.19. 14:59

Az urbex, vagyis az urban exploration, világszerte elterjedt hobbi. A lényeg, hogy eljussunk a városban olyan helyekre, ahova tilos vagy nagyon nehéz eljutni, mert magasan vagy mélyen van, esetleg be van zárva. Furcsa módon Magyarországon egyáltalán nem terjedt el, sőt nem is nagyon ismert ez a fogalom. Az Urbanista indulásakor hiába kerestem nem találtam működő hazai blogot vagy oldalt, amely ezzel foglalkozott volna. Na de most már van, ráadásul ez egész Kelet-Európa egyetlen urbex blogja. Érdekes, hogy készítője sokáig nem is tudta, hogy egy világszerte ezrek által űzött szenvedélynek hódol. A magasságmániás szerző egy remek szószedetet is összeállított. Levelét teljes terjedelmében közlöm, leginkább azért, mert megdicséri benne a zenekaromat, én pedig ugye rendkívül hiú ember vagyok:

 

Szia Dávid!

Áprilisban elkezdtem írni egy blogot, mégpedig annak az egyedi mániámnak a dokumentálására, hogy imádok magasban tartózkodni, pl. háztetőkre kilógni. Szépen tengettem az életemet magányos őrültként és írogattam a beszámolókat, amikor is 4 napja belefolytam egy netes kutatásba, ami nagyon érdekes tanulságokkal szolgált.

Rájöttem, hogy egy underground közösség tagja vagyok, aminek minden tagja ún. urban explorer. Ezek az emberek (kb. 15-45 éves korig) azzal szórakoznak, hogy a város normális esetben nem látható, a publikum számára nem elérhető területeit hódítják meg. 90%-uknak erős fotós vagy történész vénája van, mások csak a felfedezés kalandját szeretik. Fő célpontjaik a régóta elhagyatott épületek, aktív épületek nem publikus területei (ilyenek a tetők is), csatornák, közlekedési alagutak, szervizalagutak, stb.. A tevékenység az USÁ-ban nagyobb hírverést kapott, 2007-ben film is készült belőle, a Discovery forgatott egy sorozatot is, de még saját közösségi oldalu(n)k is van. Ez a tevékenység persze elképesztően sokféle veszéllyel jár a zuhanástól a mérgezésen át a rendőri előállításig. De valaki vagy megérzi a varázsát, vagy nem.

Na, mindezt csak azért írtam, mert magam is meglepődtem, hogy ez a téma mennyire érdekes világot tár fel! Európában Angliát és Franciaországot lehet kiemelni, ahol felkapott az urbexezés, és Mo.-n szerintem én vagyok az egyetlen, aki nevén is nevezi a tevékenységet. Írtam egy szótár-bejegyzést a blogomra, amivel átfogó képet lehet kapni róla. Szerintem érdekes téma lehet az Urbanistára is egy poszt erejéig! Mit gondolsz?

Peti
altoman.blog.hu

p.s. Jó a Csibor:))