Ferihegy titkai: rejtett kéjlaktól a saját börtönig - Tilos a belépés 2.

2010.11.10. 12:47

FerihegyMit tehet egy szegény író, ha olyan rest bloggerrel hozza össze a sors, aki még arra is lusta, hogy ellopja a könyvét? Nos kénytelen maga elvégezni a piszkos munkát. Kordos Szabolcs ugyanis áldását adta rá, hogy kitűnő riportkötetét (melyben a nagyközönség előtt zárt magyarországi helyszíneket mutat be a királyi lakosztályoktól a miniszterelnöki dolgozószobáig) kiheréljem, majd a maradékból kiszemezve egy csomó érdekességet, kiposztoljam.

Aztán a Gresham másfél millió forintos szobája után kissé megakadt a gépezet, úgyhogy most ő küldött egy rövid ismertetőt a Tilos a belépés! című könyv első fejezetéről, mely egyben legterjedelmesebb rész is.

Éppen ezért maradtak ki itt olyan fontos részletek belőle, hogy mondjuk milyen szerkezetű a kifutópálya betonja (amelyről nem is olyan rég elég sokat cikkezett a sajtó). Na de akkor lássuk a zanzásított érdekességeket:

 

 

Ferihegy - Kecskeméti Dávid képe

 

  • Ferihegy területe 1505 hektár, vagyis 15x nagyobb, mint a Margitsziget

  • A Heathrow mindösze 1200 hektáros

  • 217 épület található a birtokon belül

  • 18,5 kilométer távvezeték, 46 km vízvezeték kanyarog Ferihegy alatt

  • Saját hőerőműve, szemétégetője, fogorvosi rendelője és benzinkútja van.


Ferihegy szögesdrótjai és mozgásérzékelős kerítései egy különleges kis világot zárnak közre.1505 hektáron terpeszkedik ez a város a városban, vagyis Ferihegy tizenötször nagyobb, mint a Margitsziget. Ezzel a méretes repülőterek közé tartozik, a londoni Heathrow, a földkerekség legforgalmasabb légikikötője például mindössze 1200 hektáros. A birtokon belül 217 épület található, a sufnitól a hatalmas terminálig.
Ferihegynek saját benzinkútja, hőerőműve, belső buszjárata, rendőrsége, vasúti sínpárja, mini börtöne és fogorvosi rendelője van, és akkora hókotró flottával rendelkezik, mint egy kisebb megye. Ha valaki itt akar vezetni, speciális jogsira van szüksége. A helyi KRESZ lényege: a repülőgépnek mindig elsőbbsége van! 
A Tilos a belépés! című könyvben körbenézünk Magyarország legizgalmasabb, titkos helyein, ahová normális esetben nincs bejárás. Így jutottunk el többek között a miniszterelnöki dolgozószobába, vagy a Szépművészeti Múzeum szigorúan őrzött raktáraiba.
Arra azonban nem számítottunk, hogy a ferihegyi elzárt övezet kellős közepén, a 2-es kifutópálya végében egy kis kúriára bukkanunk. Egy juhász élt itt a nyájával, és azt mondogatta, hogy nem lesz errefelé semmiféle reptér. Hát lett, de az ő háza is megmaradt. Sokáig virágtermesztésre használták a birtokot, majd pilóták és stewardessek romantikus találkahelye lett. A nagy teljesítményű távcsövek azonban véget vetettek a légyottoknak, ma romos az épület, tövében nyulak ugrálnak.
Legfeljebb a Polgári Védelem emberei néznek itt körbe néha. Az ő feladatuk az - többek között -, hogy akcióba lépjenek, ha egy bőröndben beindul egy elektromos fogkefe, borotva, vagy esetleg más, intim berendezés. Biztos, ami biztos, több kilós vegyvédelmi szkafanderben teszik mindezt. A PV-t riasztják akkor is, ha valaki életét veszti a légikikötőben. Sajnos évi 8 millió utas és 10 millió kísérő mellett tragédiák előfordulnak: volt, hogy maga a kapitány hunyt el a pilótafülke ülésébe szíjazva.
Az 1-es terminál alatti alagútrendszerben, a poggyász szalagok mellett megtudtuk azt is, hogy a kolbász, a strandpapucs és a töltött káposztára egészen biztosan jeleznek a csúcsmodern röntgengépek: ezek molekuláris szerkezete és atomjaik súlya ugyanis roppantmód hasonlít a plasztikbombáéhoz. Folytatás a Tilos a belépésben!

 A szóban forgó tanya (kösz a linket Ibigoo)


Nagyobb térképre váltás