Miért dolgozik máshol Orbán, mint egy évtizede?

2010.11.28. 17:36
Parlament-grafika Kordos Szabolcstól

1) Antall József (1990-1993), Boross Péter (1993-1994), Horn Gyula (1994-1998).  2) Orbán Viktor (1998-2002) Medgyessy Péter (2002-2003).  3) Medgyessy Péter (2003-2004) Gyurcsány Ferenc (2004-2009) Bajnai Gordon (2009-2010) Orbán Viktor (2010- ).

Kordos Szabolcs riportkötete, a Tilos a belépés! földi halandók számára elérhetetlen helyszíneket mutat be, melyek közül párat itt az Urbanistán is érintettünk (a Gresham elnöki lakosztályát, Ferihegy és a metró elzárt világát). A miniszterelnöki szobáról szóló fejezetben leginkább a fenti ábra fogott meg: eddig soha nem gondolkoztam azon, hol is dolgozik a kormányfő, mint ahogy az sem jutott eszembe, hogy időnként váltogatták a helyszíneket. A szerző Urbanistának küldött rövid összefoglalóját alant:

 

Fwd: parlament

 

 

- A Parlament déli szárnyában helyezkedik el, az I.-es kapu felett. 70 négyzetméteres, a belmagasság pedig nagy. Nagyon nagy.

- A miniszterelnöki iroda összes lámpája energiatakarékos.

- Az új kormányfők az Országgyűlés bútorraktárából választhatnak ülőgarnitúrát.

- Három kijárata van: az egyik a Munkácsy-teremre nyílik, a másik a titkárságra, a harmadik pedig a folyosóra, ám ezt befalazták és gardrób szekrényt csináltak belőle.

- Az irodához miniszterelnöki fürdőszoba és klozet is jár: Gyurcsány ide járt zuhanyozni a futásai után.

 

Egy kis történelem

 

A jelenlegi miniszterelnöki dolgozószoba leghíresebb lakója Nagy Imre volt, aki 1947-ben az Országgyűlés elnökeként költözhetett be.

A szobában készült fényképek ma is láthatóak a Nagy Imre emlékházban. A rendszerváltásig az Elnöki Tanács elnökei, vagyis Szakasits Árpád, Rónai Sándor, Dobi István, Losonczi Pál, Németh Károly és Straub F. Brúnó adták egymásnak a kilincset. A demokrácia beköszöntét követően Magyarország első köztársasági elnöke, Göncz Árpád járt e falak közé dolgozni

kerek tíz éven keresztül. Mádl Ferenc is ebben a szobában kezdte az elnöki ciklusát, ám csak addig maradt, amíg elkészült új hivatala a

Sándor Palotában. Amíg az államelnökök uralták a Parlament déli szárnyát, addig a miniszterelnökök az északi részen kaptak irodát.

Antall József és Horn Gyula is itt, az 58-as helyiségben dolgozott. Szobájukból a Dunát nem, a Néprajzi Múzeumot azonban kiválóan láthatták. Első választási győzelmét követően Orbán Viktor komoly építkezésbe kezdett, hogy abból a Parlament középső részén elhelyezkedő szobából irányíthassa az országot, amelyet az épület tervezője, Steindl Imre is a kormányfőnek szánt.

A 36-os számot viselő iroda ugyancsak a főemeleten helyezkedik el, közel a Kupola-teremhez, a vendégek által használt VII-es kapu felett. Amikor Orbán átadta hivatalát az utódjának, állítólag negyven percen keresztül beszélt a tárgyak történetéről. Medgyessy Péterrel azonban az antik bútorok sem feledtették a tényt, hogy négy vendégnél többet nem fogadhatott egyszerre, ezért Mádl költözése után azonnal lecsapott

az üresen maradt szobájára, ahová Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is követték. Május óta Orbán Viktor is ebből a szobából irányítja az országot. 

 
Fwd: parlament
 
 
Ami engem e legjobban megfogott a fentieken túl, az nem igazán Urbanista téma de nagyon remek történet (akár igaz, akár nem). Ugyanis a belső, nagy, titkos telefonnak is van egy száma, amit tévedésből akárki felhívhat. Egyszer állítólag rácsörögtek, hogy ezen a számon rendeltek-e pizzát.