Atomerőmű épül egyszer Londonban? Néhány fantasztikus terv arra, hogyan alkalmazkodik egy világváros az éghajlatváltozáshoz

2011.03.13. 15:19

A közelmúltban zárt be az a kiállítás, ahol "jövőből küldött" londoni képeslapokat mutattak be. Vagyis, hogy milyen lesz majd az élet hamarosan ott (és jó pár másik európai nagyvárosban) az éghajlatváltozás hatásra. A dolog apropóját nem csak az adja, hogy néhány napja írt róla a Weburbanist, meg hogy pusztító természeti csapásokkal vannak tele a hírek, hanem hogy a megoldást épp az atomerőművekben látják egyes jövőkutatók. Az ugyanis elvileg nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz (gondolom mostanában nem lehetnek túl népszerűek a nézeteikkel a Japánban történt események óta).

Íme egy modell a Temze partjáról:


Amúgy a legfurább a sok remek ábra közt, hogy látszólag mennyire eltérő párhuzamos forgatókönyvek is elképzelhetők egyszerre. A Golf-áramlat megszűnése miatt ismét befagyhat telente a Temze, miközben a hőmérséklet nyáron a magasba szökik, ami szárazsághoz vezet (ezt mutatja a tevegelő díszőrség), de a megemelkedő vízszint miatt közben víz alá kerülhet a város jó része (lásd fenti kép). 

 A London Futures oldalán rengeteg más jópofa kép látható a bevándorlók, szélkerekek és az áradás által átalakult városról, arról, hogyan slumosodik el a Gherkin, vagy milyen lesz a zsibvásár a Trafalgar téren.

Érdekes, de nem hiszem, hogy Budapest képét ennyire megváltoztatnák a jövőben ezek a jelenségek. Nem csak azért mert az ember mindig nehezebben képzeli el másképp a saját lakóhelyét. Magyarország sokkal jobban ki van téve a Kárpát-medencében zajló tájgazdálkodás következményeinek, mint a globális hatásoknak (amelyek egyébként szintén vezethetnek egyszerre szárazsághoz és árvízhez, de elsősorban nem a fővárosban).

Amúgy nem a fentiek az első képek a víz alá került Londonról, korábbiakról még a képzeletbeli földrengés sújtotta Budapest látványterveinél volt szó.