Mennyi csillag van Budapest felett?

2011.03.26. 08:41

Ma van a Föld Órája - amikor is egy órára mindenki leáll az áramfogyasztással, amennyire teheti. A kezdeményezésről biztosan sokan írnak még ma, a legrészletesebb összefoglaló a hivatalos honlapon van róla, ahol kiderül, hogy Budapesten hány intézmény, vállalat csatlakozik. Még Ferihegy egyik kifutópályáját is kilövik erre az időszakra. Ahogy írják:

 

A Budapest fényeit a Budai Vár Savoyai-teraszáról fogjuk lekapcsolni, ahol mindenkit szeretettel várunk. A páratlan látvány mellett, amint sötétbe borulnak a hidak, a Parlament és a Duna-korzó, lesz remek zene és buli a várudvaron kongadobosokkal, tűzzsonglőrökkel, fényfestőkkel, és fényküllős biciklisekkel.

A világ legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciójának keretében 60 percre az egész bolygón elsötétülnek a metropolisok fényei, az ikonikus épületek, és sok millió háztartás.

 

Míg azonban a fogyasztással rengeteg foglalkozunk, a kibocsátással annál kevesebbet.  A Belváros felett csak kis részben a szmog és a magas házak miatt nem látszanak az éjszakai égbolt szépségei - sokkal inkább a fényszennyezés miatt. A fenti ábra (itt találtam, sok más érdekes fényszennyezős anyaggal egyetemben) elég elgondolkodtató: vajon mennyi csillagot látsz te a lakóhelyedről? Na meg az is érdekes, mennyire tartozik hozzá az égbolt a városképhez?