Lámpagyűjtögető. Budapesten hihetetlenül sokféle köztéri lámpa van. Gyűjtsük össze őket!

2011.04.04. 08:11
Díszkovács mű

Rengetegféle köztéri lámpa van Budapesten. Igaz nem ártana, ha legalább kisebb városrészeken belül egységesítenék az arculatot, de ha az egész várost nézzük, én nem vagyok ellene a tarkabarkaságnak, ha már egyszer a fővárosunk építészete is ilyen. Az Urbanista rendszeres posztolója, Attila most egy újabb remek ötlettel állt elő, a Lámpagyűjtögető játékkal:

 

Lámpagyűjtögető

Pár hete a Szent Lukács Gyógyfürdő és a Császár-Komjádi közötti park 10 éve folyamatosan égő csoda-gázlámpái és a mások által kommentekben megidézett egykori lámpagyújtogatók kapcsán eszembe jutott egy másik lámpás nyavalyám, ami évek óta foglalkoztat. Akármerre járok a városban, figyelem, hogy hány száz féle különböző köztéri lámpatest is van Budapesten. Tippem szerint legalább 2-300. A Margitszigeten futva például összesen 9 különböző világító műtárgyat számoltam össze alig 2 négyzetkilométeren, de ugyanez a kétes sokszínűség a helyzet, ha egy-egy nagyobb terünkön vagy fontosabb közterületünkön körbenézünk.
A javaslatom egy "Lámpagyűjtögető" című játékra szóló felhívás: gyűjtsük össze fotók alapján Budapest valamennyi ma fellelhető utcai lámpa-fajtáját! Ha "Dá"-nak kedve van közreadni, akkor hamarosan összeállhat ez a tarka-rendetlen lámpa-kataszter. Ha sikert arat, nekiállhatnánk ugyanígy a szemétgyűjtők számbavételének is. Mit szóltok? Az már csak csöndes óhajom, hogy egyszer elérjük, hogy Budapesten is lesz némi egységesítés, mert ez a kakofónia nem más, mint a város integrált fejlesztésének teljes hiánya.

Akkor csapjunk bele! A legegyszerűbb, ha feltöltitek a képeket az Indafotóra és ráakasztotok egy Lámpagyűjtögető címkét. Persze már korábban feltöltött lámpás képeiteket is felcímkézhetitek!

Írjátok oda azt is, hol készült a fotó (vagy használjátok a fényképek melletti Ez a fotó még nincs fent a térképen. Helyezd el! linket - bár azt még én sem próbáltam soha.)

Természetesen az Urbanista címére is elküldhetitek a fotókat, amiket én továbbítok az Indafotóra, de azért ez egy fokkal bonyolultabb.

Ha minden jól megy hamarosan klassz budapesti lámpagalériánk lesz. Hajrá!

(Illusztráció: H1N1)

Frissítve: 1. Ha ezen a linken töltitek fel a képeket, automatikusan megkapják a lámpagyújtogató címkét. 2. Ha van kedvetek nevezzétek is el a lámpatípusokat.