Debrecen titokzatos vára. Az építtető váratlan halála miatt torzó maradt csipkés falú, tornyos, sok oszlopos, várárkos erőd

2011.08.31. 08:25

Az elmúlt száz évben többen építettek hóbortból, kedvtelésből várat (a legismertebb a sopronbánfalvi Taródi-vár és a székesfehérvári Bory-vár), melyeket a kegyetlen népnyelv - lássuk be legtöbbször joggal - bolondvárnak nevez. Jóval kevésbé ismert kisöccsük a debreceni Sámsoni úti vár. Az épület kissé kilóg a sorból, hiszen egy díszlettervező álmáról van szó, vagyis ha úgy tetszik, félig meddig profiról, akinek célja volt a "romantikázással".

Mindezt onnan tudom, hogy Laczkó Kornél, a Debbenet bloggere (aki mostanában sok anyagot szállít az Urbanistának) bejárta a romosodásnak indult épületet. Mint a debreceni Vagy.hu-nak készített anyagában írja:

a színháznál dolgozó görög származású díszlet- és jelmeztervező, név szerint Ilia de Riska volt az ingatlan tulajdonosa. Mint kiderült, Ilia terve a „várral" az volt, hogy a színház iránt érdeklődő hátrányos helyzetű fiataloknak szervezzen oda nyári tábort, esetleg a későbbiekben segítse a tehetségesebbeket bentlakással és foglalkozásokkal. Sajnos a nemes célokat a művész váratlan halála szertefoszlatta, azóta pedig a különc épület egyre inkább az enyészeté. Nemrég meglátogattam ismét, és kamerával felszerelkezve jártam körbe.

Az eredeti cikkben még több fotó és egy rövid videó is található.