Hol a legjobb élni a Nagykörúton belül? Indul az Urbanista Városnegyed-bajnoksága

2011.12.19. 10:37

Fotó: fortepan.hu - Pest a Gellérthegyről nézve, elől a Belgrád rakpart házai (30-as évek vége)

Az már az Urbanista indulásakor úgy volt, hogy egyszer majd szépen felszabdaljuk a várost és kitaláljuk melyikben mi a jó és mi nem. Aztán - mint minden itt az Urbanistán - szépen húzódott pár évig, na de most belevágunk!

Először csak piciben: a Nagykörúton belül csapnak össze a városnegyedek, amolyan próbafordulóként. Ha működik, a tavaszi és az őszi fordulóba újabb csapatok is indulhatnak majd - szóval senki ne morogjon, hogy miért nincs benne ez vagy az a városrész, ahol valójában a legjobb élni.

 

A városnegyedek

Váltás nagyobb térképre

Az Urbanistás felosztás eltér a hagyományos városrészektől, mivel azok nem elég homogének, eltérő méretűek és jellemzően túl nagyok (például Terézváros egyetlen városrész). A másik lehetőség az irányítószám-körzetek használata lett volna (ezt alkalmazza Budapesten például az OTP Értéktérkép), ezek viszont túl kicsik.

A saját városnegyedek néhol a kerülethatárokon is átnyúlnak. Ahol szorosan összetartozik egy utca két oldala (például Király utca, Váci út, Teréz körút), ott egy városnegyedbe kerültek, máshol viszont valóban határként működnek (például Múzeum körút, Szent István körút).

Ami az elnevezéseket illeti, a mellékelt Google Maps-re kattintgatva leolvashatók. Lipótvárost és Belvárost kétfelé osztottuk, amelyek a folyóparti települések mintájára Alsó és Felső nevet kaptak. A másik négy negyed egy-egy kerület Nagykörúton belüli része. Ezek közül egyedül a Palotanegyednek van hagyományos elnevezése. Belső-Erzsébetvárosra nagyjából az ezredforduló óta kezdték használni a Zsidónegyed elnevezést, így ez adta magát (természetesen kicsit rugalmasan értelmezve amúgy is képlékeny határait).

Belső-Ferencvárosnak és Belső-Terézvárosnak nincs saját elnevezése, bár az előbbire lehet, hogy illene a Ráday-negyed, legjellemzőbb és legismertebb utcája nyomán. Ha tudtok jópofa elnevezést bármelyikre ne fogjátok vissza magatokat, jöhetnek a kommentekbe!

 

A játék menete

A bajnokság természetesen csak egy játék, senkinek nem érdemes nagyon felhúznia magát rajta, a célja leginkább az, hogy megismerjük a várost. Az egyes “mérkőzéseken” két városnegyed csap össze, ahol szavazni lehet, hogy melyiket kedveljük jobban, hol élnénk szívesebben, melyik áll közelebb a szívünkhöz. Vagyis “mennyire szerethető” az adott negyed. (Vagyis nem az ingatlanárak számítanak, mint a már említett Értéktérképnél, vagy a felkapottság, mint az ingatlan.com Budapest Toplistájánál.)

A mérkőzések előtt lesz egy-egy poszt mindegyik negyedről, összeszedve, hogy mit is írt róla az Urbanista az elmúlt három és fél évben, illetve egy rövid vélemény pro és kontra. Az ingatlanpiaci hátteret az ingatlanwiki.com (az elsősorban az ingatlan.com információira épülő, de szabadon szerkeszthető ingatlanos enciklopédia) adja majd. A lényeget pedig természetesen a kommentjeitek, amelyeket a későbbi fordulók ismertetőibe is bekerülnek.

A mérkőzések Facebook-os szavazással dőlnek el, egyenes kieséssel. Az első összecsapást még a héten nyélbe ütjük. Ha bármi ötletetek van még a játékhoz, ne fogjátok vissza magatokat!