Hol lesz az új metrómegálló az Örs vezér terén? A BKK a 2-es metró és a gödöllői hév összekapcsolásának részleteiről

2012.01.03. 08:48

A kettes metró javasolt rákoskeresztúri ágának egy lehetséges nyomvonala (piros a felszíni, lila a felszín alatti szakasz) - forrás: VEKE

 

A 2020-ig tervezett négy nagy budapesti közlekedésfejlesztési terv hírét épp az Urbanista adta hírül néhány hete. Közülük a legnagyobb visszhangot és kommentvitát a Gödöllői-Csömöri (8-as, 9-es) HÉV és a 2-es metró összekapcsolása váltotta ki. A felmerült kérdésekre a Budapesti Közlekedési Központ adott válaszokat.

 

Mennyibe kerülhet a fejlesztés, milyen tételekből áll össze?

A beruházás költsége becsléseink szerint 150-200 milliárd Ft között lesz, de ez egy igen elnagyolt becslésnek tekinthető, hiszen a pontos műszaki tartalmat még nem ismerjük. A beruházás fő elemei: M2 metró és a HÉV összekötése az Örs vezér terén épülő új mélyállomással, a HÉV-vonal teljes felújítása, különszintű átjárók létesítése 1-1 helyen a vonal XIV. és XVI. kerületi részén, a HÉV cinkotai járműtelepének korszerűsítése, P+R parkolók kialakítása a vonal mentén, teljes járműcsere a HÉV-en, illetve esetlegesen az Alstom kocsik átirányítása vagy bővítése. A rákoskeresztúri vonal II. ütemben épülhet majd meg, de az elágazó műtárgynak már az I. ütemben be kell majd épülnie.

Milyen források használhatók fel rá, hány százalékát finanszírozhatjuk uniós pályázatokból?

A beruházást Kohéziós Alap forrásból kívánjuk megvalósítani. A támogatási arányt a költség-haszon elemzés jelöli majd ki, várhatóan 80-95% között lesz.

Nem túl nagy ár ez öt perc átszállási idő megtakarításáért?

A fejlesztés haszna, hogy a keleti agglomerációból egy versenyképes közlekedési eszköz jön létre, ezzel radikálisan csökkenthető az M3 autópályán és a 3-as főúton, illetve részben a XVII. kerület felől beérkező forgalom. Egyidejűleg nagymértékben csökkenthető lesz a térségben közlekedő helyi és helyközi autóbuszjáratok száma is. A cél nem pusztán a megtakarítás és nem az 5 perc átszállási idő kiküszöbölése, hanem egy hatékony, versenyképes közösségi közlekedési eszköz kifejlesztése. A HÉV felújítása és járműcseréje mindenképpen szükséges lenne, akkor is, ha a metró összekötés nem valósulna meg – márpedig a költségek nagyobb részét a HÉV rekonstrukció költségei adják majd.

Hol valósulhat meg az összekapcsolás és ott hogyan módosul a forgalom?

Az összekapcsolás az Örs vezér terén valósulna meg. Terveink szerint a metró feljönne a Pillangó utcánál, majd az Örs vezér tere előtt ismét lebukna a kéreg alá. Az Örs vezér terei állomás a jelenlegi HÉV állomás alatt lenne, ahol egy betétjárati visszafordulási lehetőség is létesülne. A vonal a XVI. kerületben ismét felszínen haladna már, a rákoskeresztúri elágazás helye fogja rögzíteni, hogy pontosan hol és hogyan lép majd ki a kéregvezetésből a felszínre.

Hogyan oldanák meg a HÉV és a metróperonok közti szintkülönbséget? Új HÉV-megállókkal? Tervezik-e ezzel párhuzamosan módosítani azok helyét?

A HÉV megállók mindenütt magasperonosak lesznek, mivel a metró peronmagassága adottság. A magasperonok mindenütt akadálymentesen kell, hogy kiépüljenek majd a külső szakaszon. A HÉV megállók helyének esetleges módosítása vizsgálat tárgya, elsősorban Rákosfalva, Nagyicce és Mátyásföld-Repülőtér megállóhelyek esetében merül ez fel lehetőségként.

Elképzelhető-e a körvasút bevonása a közösségi közlekedésbe egy HÉV-átszállóhely kialakításával Rákosfalván?

Igen, vizsgálati szempontként ezt figyelembe vesszük, de önmagában a HÉV fejlesztésnek a körvasút hasznosításához nincs köze.

A hosszabb közös vonal, nem jelenti-e azt, hogy egy technikai probléma esetén nagyobb szakaszon bénul meg a közlekedés?

Nem, mivel a jelenlegi visszafordulási pontok meg fognak maradni, így a zavart szakasz a közlekedésből kizárható anélkül, hogy a teljes vonalat le kellene állítani.

 

Figyelem, a posztban szereplő ábra csak illusztráció. Egy 2007-es VEKE-cikkből való, az egyik lehetséges megoldást tartalmazza, végleges vonal még nincs kijelölve.